Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást Magyarországon

A robotasszisztált rendszer nemcsak kevésbé invazív, de pontosabb is, csakúgy, mint a mikrosebészet, a hagyományos vagy laparoszkópos sebészeti eljárásokhoz képest.

Az Országos Onkológiai Intézetben elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást Magyarországon - tudatta Kásler MIklós miniszter a Facebook-bejegyzésében.

Az urológiában, a minimál invazív laparoszkópos sebészet a posztoperatív morbiditás terén mutatott előnyei miatt, számos hagyományos, nyitott eljárás helyébe lépett. Alkalmazása tanulást igényel, egyben technikai kihívást is jelent, így csupán a magasan képzett sebészek munkájára korlátozódik. A da Vinci sebészeti rendszer, jelentős technikai előnyt kínál a laparoszkópos sebészeti eljáráshoz képest. A robotasszisztált radikális prosztatektomia széles körben történő elfogadása tette lehetővé az urológusok számára más, komplexebb műtétek elvégzését, szignifikánsan csökkentve a műtéti morbiditást. Robotsebészetre azok az eljárások ideálisak, amelyek mikrosebészeti pontosságot és fejlett rekonstrukciós képességet igényelnek. A 3D-s videórendszer, mélységi percepciót, HD látásmódot és erősen felnagyított, nagy felbontású képet biztosít, amely virtuálisan kiterjeszti a sebész szemét és kezét a páciens testében.

A robotasszisztált rendszer nemcsak kevésbé invazív, de pontosabb is, csakúgy, mint a mikrosebészet, a hagyományos vagy laparoszkópos sebészeti eljárásokhoz képest. A hozzáadott vizualitás hatékonyabb kihasználásához a sebésznek az eszközök precízebb működésére van szüksége.A robot-asszisztált sebészet - beleértve a da Vinci sebészeti rendszert nagy segítség a sebészeti eszközök finom manipulációjában. Speciális funkciói lehetővé teszik, hogy a sebész bonyolultabb eljárásokat is elvégezhessen, amelyek a hagyományos nyitott műtéteknél vagy laparoszkópos eljárással nem végezhetők el. A héten további négy műtét elvégzése várható a robotsebészeti beavatkozással - áll a bejegyzésben.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek