Házhoz viszik az alapellátást több száz településen

Magyarország 300 hátrányos településen nyújt telemedicina szolgáltatást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

hirdetés

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által elindított projektet a legszegényebb településeken tesztelik, hangzott el a Digital Health Essential egészségügyi konferenciáján. Szóba került a ChatGPT is az orvoslásban, és kiderült, a megoldatlan helyzetek 40 százalékéban megoldást nyújt a chatbot. 

A legszegényebb településeken élők alapellátása is megoldható a Máltai Szeretetszolgálat pilot programja keretében. Magyarország 300 hátrányos településen nyújt telemedicina szolgáltatást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, mondta a Digital Health Essential konferenciáján Nagy Ferenc, a szervezet egészségügyi vezetője. A programban 13 jól felszerelt kisbuszt használnak, összesen 80-100 egészségügyi szakember vesz részt a projektben. A szakember kiemelte: ezeken a településeken az átlagéletkor tíz évvel alacsonyabb, mint az országos átlag, a legszegényebb településeken körülbelül háromezer ember orvosi alapellátása valósul meg.

A pilot program keretében 2023. márciusa és október között járják az egészségügyi dolgozók az elmaradott településeket. A projekt azért is fontos, mert ezeken a településeken drámaian nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Jellemzően ezeken a településeken nincs gyermekorvos az alapellátásban, általában vegyes praxisok vannak. A telemedicina bevezetése ezeken a településeken egy kényszer volt – tette hozzá Nagy Ferenc. Egy mobil orvosi rendelő járja a falvakat, ahol a legnagyobb probléma a humánerőforrás hiánya, hiszen nincs orvos. Hangsúlyozta: a pilot keretében is csak azokon a településeken tudják az alapellátást biztosítani, ahol van térerő.  Egy szakápoló és gépkocsivezető van az autóban, a szakdolgozók fizikai vizsgálatokat végeznek, és az a furcsa helyzet áll elő, hogy amikor az orvossal kell beszélni, akkor a laptopon a világhálón keresztül jelentkezik be az orvos. Átlagosan egy betegre 40 perc jut.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

napi.hu

Ajánlott cikkek