Másfélszeresére nőtt a helyettesítéssel ellátott praxisok száma

Magyarországon 2020-ban 5895 háziorvos és házi gyermekorvos dolgozott. Az utóbbi öt évben 58 praxis szűnt meg, ez derül ki a Napi.hu szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021-es évről készült jelentéséből.

hirdetés

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy az 2021 júliusát megelőző egy évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát – emlékeztet elemzésében a Napi.hu. Az Országos Kórházi Főigazgatóság július 1-jei adatai szerint – az augusztus 1-jei adatok még nem elérhetők – összesen 842 tartósan üresen álló praxis van Magyarországon, ebből 600 háziorvosi, és 242 fogorvosi körzet. A megüresedés vagy a megszűnés hátterében egyértelműen az orvosok korfája áll. Az alapellátásban dolgozó orvosok közel fele az 56-65 éves korosztályba tartozik, harminc százalékuk pedig a nyugdíjkorhatáron túl is gyógyít. A helyettesítésben ellátott praxisok száma az utóbbi 5 évben több mint másfélszeresére, 2021-ben 2020-hoz képest pedig ötödével emelkedett.

A KSH adatok szerint az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent, az előző évhez képest 2 százalékkal az öt évvel korábbihoz képest majdnem 5 százalékkal gyógyítanak kevesebben. Amíg 2019-ben 6013 alapellátó orvos dolgozott a rendelőkben, 2020-ban 5895-re csökkent a számuk. A világjárvány miatt az orvos-beteg közötti kapcsolattartásban egyre nagyobb szerepet kapott a telemedicinális ellátás, ilyen többek között a távleletezés, az e-recept felírása vagy a telefonon keresztüli tanácsadás. A telemedicina 2020-ban megközelítette az összes háziorvosi betegforgalom 5 százalékát, 2021-ben ezeknek az eseteknek a száma megháromszorozódott, és 13 százalékot ért el.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Napi.hu

Ajánlott cikkek