Megszületett az első ''háromszülős'' baba az Egyesült Királyságban

Három ember DNS-ét használták fel a technológia során, hogy ezzel kizárják a gyerekek gyógyíthatatlan, mitokondriális betegségét.

hirdetés

Az első ilyen technikával született született gyerek 2016-ban, az Egyesült Államokban jött világra, most pedig az Egyesült Királyságban. A DNS-készlet nagy része két szülőtől származik, és csak körülbelül 0,1 százaléka egy harmadik embertől, egy női donortól, hogy így próbálják megelőzni, hogy a gyerekek gyógyíthatatlan, mitokondriális betegségekkel szülessenek - írta a BBC nyomán a napi.hu.

A mitokondriumok olyan sejtalkotók, amelyek fő feladata a sejtek energiaháztartásának biztosítása. A hibás mitokondriumok nem képesek ellátni a szervezetet energiával, így agykárosodás, izomsorvadás, szívelégtelenség vagy vakság lehet a vége, akár órákkal a születés után. Ezek a hibás mitokondriumok csak az anyától öröklődnek, ezért van a megelőzéshez szükség egy donor DNS-ére is. Utóbbi csak a hatékonyan működő mitokondriumok előállítása szempontjából fontos, más tulajdonságokat nem befolyásol, a későbbi külsőt sem.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

napi.hu

Ajánlott cikkek