Óriási az igény a protézisműtétek iránt a magánklinikákon

Olyan hosszú a csípőprotézis-várólista, hogy egy ideje még a magas árak ellenére is óriási a kereslet a magánklinikákon.

hirdetés

2023. január elején a csípőműtétre várakozók száma 7864 fő volt. Ezután februárban változások történtek a NEAK-várólistákban, s immár két részre osztják a csípőműtétekre aspirálókat.

Az úgynevezett ortopédiás csípőműtétekre jelenleg 6476 beteg várakozik. Bár az elmúlt félévben 3946 főt megoperáltak, tehát átlagosan havonta 657 beteget, a két hónapnál is többet várakozók száma - a hivatalos adatok szerint - így is 5302. NEAK-adatok szerint az átlagos, tényleges várakozási idő az elmúlt hat hónapban 169 nap.

Mindeközben a másik csoport, a traumatológiai csípőműtétre várók száma 1069 fő. A két várólistát összeadva közel akkora a betegszám, mint év elején, tehát nemigen látszódik, hogy - a kormány ígérete szerint - jelentős karcsúsodásnak indult volna. Pedig az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordított az állam, idén szintén rendelkezésre áll egy 5 milliárdos keret. Tehát még mindig roppant lassan őrölnek az állami egészségügy malmai a csípőízületi műtéteket illetően. Aki megteheti, privát szolgáltatás felé fordul. Az árak itt eddig is igen borsosak voltak, és az infláció sem kímélte ezeket.

Az Mfor adatai szerint jól látható a tendencia, hogy 2023-ban akár a 30 százalékos emelkedést is elérték a csípőműtétek árai. Ugyanakkor szinte minden klinika arra hívja fel a figyelmet a honlapján, hogy a pácienseknek egyéni ajánlatokat készítenek, mert minden beteg esete más. Az árakat tovább emeli az, hogy általában nem tartalmazzák a műtétet megelőző vizsgálatok és a műtétet követő ápolási csomag díját, valamint a műtét során esetlegesen felmerülő szükséges speciális eszközök és a szövettani vizsgálat árát sem.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Mfor

Ajánlott cikkek