Tovább bővült a három leghosszabb várólista

Az egészségbiztosító adatai szerint a három leghosszabb várólistán több mint 21 ezer beteg van, januárban még csak 19,5 ezren voltak.

hirdetés

Március közepén a három leghosszabb várólistán, csípő- és térdprotézis műtét miatt, valamint szürkehályog-műtétre 21.300 beteg várt, januárhoz képest 1800 beteggel többen álltak sorba a műtők ajtajában emiatt a három műtét típus miatt – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból.

Február elején 20.615 beteg várakozott operációra, 2024 januárjában pedig 19,5 ezer beteg állt sorba. Azok az intézmények, amelyekkel NEAK külön szerződést kötött a várólisták lefaragása érdekében, extra 150 százalékos finanszírozást kapnak, mondta az Economxnak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy még az extra pénz sem fedezi a valós költségét a műtéteknek. Tény, hogy a magánegészségügyben jobban tudnak keresni az orvosok, az állami kórházakban pedig állandó a nővérhiány és egyelőre még a kórház vezetőknek sincs a kezében olyan eszköz, amivel motiválni tudják az orvosokat, hogy több műtétet vállaljanak. A teljesítményértékelési rendszer első lépcsőjénél tart az egészségügyi rendszer átalakítása, most még csak azt mérik fel, milyen valódi költségekkel jár egy-egy típusú ellátás – tette hozzá Rékassy Balázs.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Economx

Ajánlott cikkek