Tovább nőtt a kórházak adóssága

Az Orvostechnikai Szövetség szerint június végén már 30 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak a kórházak, év végére pedig 50 milliárd forintra is nőhet a kifizetetlen számlák végösszege.

hirdetés

Június végén a kórházak adóssága a május végi 22 milliárd forintról 24,9 milliárd forintra ugrott, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. Úgy emelkedett közel hárommilliárd forintot a kifizetetlen számlák végösszege, hogy a magyar egészségügy a legnagyobb jóindulattal is csak takaréklángon üzemel, mondta a Napi.hu-nak Rásky László, a legnagyobb orvostechnikai beszállítókat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. 

Az államkincstár adatai szerint az adatszolgáltatásra kötelezett 581 intézményből valamennyi teljesítette kötelezettségét. Összes 269 adóssággal rendelkező intézményt tartották nyilván, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 109 intézmény rendelkezett. A legnagyobb tartozást a fővárosi kórházak közül az Észak-Közép-Budai Centrum Kórház halmozta fel, több mint 2,2 milliárd forintra rúgó kifizetetlen számlái vannak, a vidéki csúcstartozó kórház pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 1,3 milliárd forintos tartozással.

  Rásky László szerint, ha a négy orvosi egyetem adósságát is hozzáadjuk a június végi számlákhoz, akkor a tartozások összértéke eléri a 30 milliárd forintot. Az orvosképző egyetemek tavaly augusztus óta alapítványi formában működnek, ezért nem szolgáltatnak adatot az államkincstár felé. Ugyanakkor az ő adósságaikról is lehet információt szerezni: egy közelmúltbeli konferencián például Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója vetített egy ábrát, amelyből kivehető volt az orvosegyetemek tartozása is.  

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Napi.hu

Ajánlott cikkek