Tudatos egészségmegőrzés vagy elhanyagolt szűrővizsgálatok?

Ismerje meg, hogyan gondolkodik és viselkedik a magyar lakosság az egészségmegőrzés terén!

hirdetés

Az OTP Egészségpénztár megbízásából végzett kutatás 2023. március 16. és március 21. között zajlott. Célja az volt, hogy feltérképezze a magyar lakosság szűrővizsgálatokra, egészségmegőrzésre és egészségpénztári szolgáltatásokra vonatkozó attitűdjeit és viselkedését.

A kutatás mintanagysága 1022 fő volt, és a 18 éves valamint idősebb agyar lakosságot reprezentálta, figyelembe véve a nem, kor, iskolai végzettség és település típus szerinti összetételt. Az eredmények alapján átfogó kép alakult ki a magyarok egészségügyi szokásairól és a szűrések iránti hajlandóságról.

A magyar lakosság fontosnak tartja az egészség tudatos megőrzését, mégis kevesen veszik igénybe a szűrővizsgálatokat.

Bár a legtöbben (70%) vitaminokat és egyéb gyógyhatású termékeket szednek, valamint figyelnek az egészséges étkezésre és testmozgásra, a szűrővizsgálatokra való rendszeres járás alacsony arányú, mindössze a válaszadók 30%-a teszi ezt.

A szűrővizsgálatokon részt vevők között a nők vannak nagyobb arányban, illetve a 60 évnél idősebb korosztály képviselői (41%). Leginkább a 18-39 évesek korcsoportja kerüli az ilyen jellegű, preventív kivizsgálásokat.

Az eredmények a különböző végzettségűek körében is eltérnek. A magasabb végzettséggel rendelkezők tudatosabban gondolkodnak az egészséges életmódról: gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, illetve nagyobb arányban nyilatkozták, hogy rendszeresen mozognak és egészségesen étkeznek. Közülük többen szednek vitaminokat és egyéb gyógyhatású termékeket is.

Az egészségmegőrzésre fordított összegek változóak, sokan alábecsülik a valós kiadásokat. A megkérdezettek 45%-a nyilatkozott úgy, hogy évente 50 ezer forintnál is kevesebbet költ erre a célra,  25%-a 50-100 ezer forint körüli összeget szán erre, minden tizedik ember pedig 100-200 ezer forint körüli összeget áldoz rá.

Az OTP Egészségpénztárral rendelkezők között továbbra is a gyógyszerek, ápolási termékek és orvosi műszerek teszik ki a költségek túlnyomó részét, és ezek mennyisége folyamatosan növekszik. Az idei év első három hónapjában az egészségpénztári kártyára megvásárolt gyógyszerek száma 36%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Emellett nagyobb arányban vásároltak ápolási termékeket és orvosi műszereket is.

Az egészségpénztári kártyával azonban nemcsak ezekre lehet költeni. Számlával olyan kiadások is elszámolhatók, mint például a szemüveg, fogászati beavatkozások, nőgyógyászati és urológiai vizsgálatok, gyógytorna, gluténmentes élelmiszerek, gyógyászati segédeszközök.

A szűrések fontossága kiemelt, mivel a korai diagnózis segítségével megelőzhetők lennének és kezelhetők a daganatos betegségek, a túlélési arány pedig magasabb lehet.

Az egészségpénztár előnye, hogy a befizetések után 20% adó-visszatérítés igényelhető, és ez a megtakarítás a következő évi egészségmegőrzésre fordítható.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

OTP Egészségpénztár

Ajánlott cikkek