További cikkek a Neurológia rovatból

A magasabb D-vitamin szint jobb kognitív funkciókkal van összefüggésben

Kutatók a kalciferol szintjét és hatásait vizsgálták az agyszövetben, a vizsgálat eredményei segíthetnek a demencia okainak feltárásában és új kezelési módok kifejlesztésében.

hirdetés

Az Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azoknak az egyéneknek, akiknek agyában magasabb a D-vitamin szint, és különböző mértékű kognitív hanyatlásban is szenvedtek, jobb volt a kognitív funkciója.

„Sok tanulmány étrendi vagy táplálkozási tényezőket hoz összefüggésbe be az idősebb felnőttek kognitív teljesítményével vagy funkcióival, köztük számos D-vitamin-kutatás is, de mindegyik a D-vitamin étrendi bevitelén vagy a vérben mért D-vitaminon alapul” – mondta Kyla Shea, PhD., a Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskolájának professzora. "Azt akartuk megtudni, hogy a D-vitamin egyáltalán jelen van-e az agyban, és ha igen, hogyan kapcsolódnak ezek a koncentrációk a kognitív hanyatláshoz."

A D-vitaminról ismert, hogy támogatja a szervezet különböző funkcióit, beleértve az immunválaszt és az egészséges csontozat fenntartását. A zsíros halak és a dúsított italok, mint a tej és a narancslé, jó D-vitamin-források, csakúgy, mint a rövid ideig tartó napfény-expozíció.

A kutatók 209 személy agyszövetmintáit használták fel a Rush Memory and Aging projekt keretében, az Alzheimer-kór hosszú távú vizsgálatában, amely 1997-ben kezdődött. Az agy négy régiójában keresték a D-vitamint: kettő az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó változásokkal, egy a véráramlással összefüggő demenciával társult, és egy nem állt kapcsolatban az Alzheimer-kórhoz vagy érrendszeri betegségekhez kapcsolódó kognitív hanyatlással.

Az eredmények szerint a D-vitamin jelen volt az agyszövetben, és a magas D-vitamin szint az agy mind a négy régiójában a jobb kognitív funkcióval korrelált.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy az agyban a D-vitamin szintje nincs összefüggésben az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó fiziológiai markerekkel, beleértve az amiloid plakkok felhalmozódását, a krónikus vagy mikroszkopikus stroke bizonyítékait vagy a Lewy-testes betegséget.

"A demencia kialakulása több tényezőre vezethető vissza, és az alapjául szolgáló kóros mechanizmusok nagy része továbbra sem ismert" - mondta Shea. "A D-vitamin összefüggésbe hozható azokkal az eredményekkel, amelyeket még nem vizsgáltunk, de a jövőben tanulmányozni tervezzük."

A kutatók utánkövetéses vizsgálatokat terveznek többféle etnikumba tartozó alanyok bevonásával, mivel a D-vitaminról ismert, hogy az etnikai és rasszbeli eltérések befolyásolják a szintjét. Azt tervezik, hogy megvizsgálnak más agyi változásokat is, amelyek a kognitív hanyatláshoz kapcsolódnak, és remélik, hogy az eredmények segítségével jobban megértik a D-vitamin és a demencia kapcsolatát.

"Már tudjuk, hogy a D-vitamin megtalálható az emberi agyban, és úgy tűnik, ez összefüggésben áll a kognitív funkciók kisebb mértékű hanyatlásával" - mondta Shea. "De több kutatást kell végeznünk annak a neuropatológiának a felderítésére, amelyhez a D-vitamin kapcsolódik az agyban, mielőtt elkezdjük a jövőbeli beavatkozások tervezését."

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a D-vitamin magas dózisainak prevenciós céllal történő szedése nem javasolt, mivel ez egészségkárosító lehet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pharmacy Times

Ajánlott cikkek