Antiepileptikum állította helyre az agyi aktivitást enyhe Alzheimer-kórban

Az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett azoknak a bizonyítékoknak a száma, amelyek a rohamszerű agyi aktivitást összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél látott kognitív hanyatlással.

hirdetés

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél magasabb az epilepszia kockázata, és a betegek közel fele megtapasztalhat szubklinikus epilepsziás aktivitást, ami az agy elektromos aktivitásának zavara, ami nem okoz görcsrohamot, de EEG-vel mérhető.

Egy új kutatás során a Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársai egy antiepileptikum hatását vizsgálták meg enyhe Alzheimer-kórban szenvedő betegeken. A kutatócsoport által végzett EEG-vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a gyógyszer kedvező hatású lehet. A kutatás eredményei a Journal of Alzheimer's Disease folyóiratban jelentek meg.

„Az Alzheimer-kór kutatásában intenzív munka folyik a betegség progresszióját lelassító szerek felfedezése terén” – mondta a BIDMC neurológus professzora. „Ha ez a rendellenes elektromos aktivitás további károsodást okoz, akkor ennek a gátlása potenciálisan lelassíthatja a betegség progresszióját.”

Ebben a kettős vak vizsgálatban az Alzeimeres betegek kis csoportján három alkalommal EEG-vizsgálatot végeztek, majd a betegek injekcióban vagy placebót, vagy levetiracetamot kaptak, utóbbinál alacsonyabb (2,5 mg/kg) vagy magasabb (7,5 mg/kg) dózisban. A betegek közül random módon mindenki kapott mindegyik injekcióból.

Az injekció beadása után ismét EEG-vizsgálatot végeztek, majd MRI-vizsgálatot is az agyi véráramlás meghatározására, végül pedig a betegek elvégeztek egy standard kognitív tesztet. A vizsgálatot sikeresen befejező hét beteg EEG-eredményeit elemezve a kutatók azt találták, hogy a magasabb dózisú görcsgátló normalizálta a betegek EEG-profilján észlelt rendellenességeket, és látható volt az agyhullámok frekvenciájának emelkedése, ami Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél rendellenesen alacsony volt a levetiracetam magasabb dózisának beadása előtt, illetve akiknél abnormálisan magas volt a frekvencia, ott annak csökkenését észlelték.

„Fontos megjegyezni, hogy egyetlen adag után a kognitív funkció nem javult a vizsgálat során, túl korai lenne széles körben alkalmazni ezt a szert, de már zajlanak egy nagyobb, átfogó vizsgálat előkészületei.”

Az Alzheimer-kór ma több mint 5 millió beteget érint csak az Egyesült Államokban, ami 2050–re előreláthatóan el fogja érni a 16 millió főt. Az utóbbi években a kutatók az amiloid és tau-proteinek eltávolítására helyezték a hangsúlyt, de ezek a stratégiák nem vezettek új gyógymód kifejlesztéséhez, így szükség van új kutatási irányokra.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek