További cikkek a Neurológia rovatból

Az autizmus kialakulása összefügghet a lítiumszennyezett ivóvízzel

Egy új kutatás szerint, ha az anya terhessége alatt rendszeresen lítiumszennyezett ivóvizet fogyaszt, akkor nőhet az esélye annak, hogy a gyermeke autizmussal születik.

hirdetés

A Kaliforniai Egyetem tudósai kimutatták, hogy az ivóvízben található lítium környezeti kockázati tényezője lehet az autizmus kialakulásának. A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány az első, amely az ivóvízben természetesen előforduló lítiumot az autizmus lehetséges okaként azonosítja.

A tanulmány egy országos népesség alapú, eset-ellenőrzéses vizsgálat volt, amely Dániában zajlott. Az elemzett adatok 2000 és 2013 között született, 8842, autizmus spektrumzavarral (ASD) diagnosztizált gyereket és azonos születési évet, nemet mutató, 43864 egészséges kontroll résztvevőt tartalmaztak, akiket a Dán Egészségügyi Születési Nyilvántartásból választottak ki. Az adatokat 2021 márciusától 2022 novemberéig elemezték.

A kismamák terhesség alatti lakcímét összekapcsolták azokkal az adatokkal, melyek a dán vízművek 151 mérése és egy statisztikai eljárás segítségével születtek az összes dán régió ivóvizében található lítiumszintre vonatkozóan, 0,6 és 30,7 μg/L közötti tartományban.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés az anyák lakhelyén található - így általuk ivóvízként fogyasztott - víz lítium mennyisége és az utódaiknál kialakuló autizmus spektrumzavar között.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több lítium van az anyák ivóvizében, annál nagyobb az esélye az autizmus spektrumzavar kialakulásának az utódaiknál.

A legmagasabb lítiummennyiségű (16,78 μg/L felett) ivóvizet  fogyasztó anyák gyermekeit a referencia csoporthoz (7,39 μg/L alatt) képest 1,46-szor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták autizmus spektrumzavarral.

A kutatók fontosnak látják kiemelni, hogy az eredményeket további, más populációkban végzett vizsgálatokkal kell megerősíteni, mielőtt konkrét egészségügyi ajánlásokat lehetne tenni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

JAMA Pediatrics

Ajánlott cikkek