Az Epstein–Barr-vírus lehet a sclerosis multiplex okozója

Az SM és a herpeszvírus kapcsolatát vizsgáló kutatást több mint 10 millió amerikai katonától vett vérminta elemzésével végezték.

Egy minden korábbinál hangsúlyosabb kutatás kideríthette, mi vezet a központi idegrendszert érintő betegség, a sclerosis multiplex kialakulásához - írja a hvg.hu.Egy, a Science tudományos lapban a minap publikált kutatás tovább erősítheti a szakemberek gyanúját, mely szerint a herpeszvírusokhoz tartozó Epstein–Barr-vírus (EBV) lehet a központi idegrendszert érintő autoimmun megbetegedés, a sclerosis multiplex (SM) – egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség – fő okozója. A kettő közti kapcsolatot már korábban is valószínűsítették a tudósok, a mostani eredmények pedig minden korábbinál hangsúlyosabb bizonyítékát adhatják ennek. A részletekről a New Scientist számolt be.

A kutatás igen kiterjedt volt: 1993 és 2013 között végezték, több mint 10 millió amerikai katonától vett vérminta elemzésével. A vizsgálatot Alberto Ascherio, a Harvard T. H. Chan School of Public Health epidemiológusa és kollégái végezték. A vérmintákat a hadsereg saját adatbázisa szolgáltatta, mivel az amerikai katonák bevonulásakor és a szolgálati idő alatt is rendszeresen vesznek vért tőlük. Az adatok azt mutatták, hogy a 10 millió vizsgált katona között 801 sclerosis multiplex-esetet találtak. Náluk a betegség első tünetei jellemzően 10 évvel az első vérminta után jelentkeztek. A 801 katona közül azonban mindössze egy olyan SM-diagnózisos akadt, akinek a vértmintája negatív lett az EBV-s tesztre. Vagyis: a vírus nem volt kimutatható a szervezetében. (Érdekes adalék, hogy az Epstein–Barr-vírus igen ismert kórokozó, ráadásul a világon minden 10 emberből 9 hordozza azt.)

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek