Embereken kezdik vizsgálni az Alzheimer-kór elleni orrsprayt

A kísérletben tizenhat, 60 és 85 év közötti páciens vesz részt, akiknél a betegség tüneteket mutató, de korai stádiumát diagnosztizálták.

hirdetés

A készítmény egy vakcinát takar, amely enyhítheti a betegség okozta problémákat, de a megelőzésben is segíthet. Két évtizedes kutatómunka eredménye ez - írja a hvg.hu.

A bostoni Brigham and Women's Hospital hamarosan megkezdi az Alzheimer-kór megelőzésére, illetve a betegség lassítására fejlesztett nazális vakcinája első fázisú klinikai, azaz emberes vizsgálatát – írta meg az Interesting Engineering. Ez az első alkalom, hogy egy orrba juttatható vakcinával próbálkoznak a betegség ellen, amely csak az Egyesült Államokban több mint hatmillió embert érint. A betegség tünetei – melyek közül a leggyakoribb a memóriazavar – általában a 60-as éveikben járó embereknél jelentkeznek.

A gyógymód keresése évtizedek óta folyik, a legtöbb ilyen beavatkozás azonban a tünetek súlyosságának csökkentését célozza. A kipróbálás előtt álló vakcina ezen kíván változtatni.A kutatók úgy vélik, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában a szervezet immunsejtjei is szerepet játszhatnak. A vakcina egy protollin nevű gyógyszert tartalmaz, mely stimulálja az immunrendszert. A kísérletben tizenhat, 60 és 85 év közötti páciens vesz részt, akiknél a betegség tüneteket mutató, de korai stádiumát diagnosztizálták. A vizsgálat résztvevői két adag vakcinát kapnak majd, egy hét különbséggel. A kutatás fő célja annak megállapítása, hogy a vakcina elég biztonságos-e, és hogy kiderüljön, a tervezett dózisokra miként reagál a szervezet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek