További cikkek a Neurológia rovatból

Esszenciális tremor kezelése: mágneses rezonancia vezérelte fókuszált ultrahang, kettős célponttal

A mágneses rezonancia vezérelte fókuszált ultrahang (MRgFUS) kezelés új lehetőséget kínál a tremor hatékony csökkentésére.

hirdetés

Az esszenciális tremor (ET), mint egyik leggyakoribb mozgászavar, jelentős kihívást jelent az érintettek életminőségére. Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy a mágneses rezonancia vezérelte fókuszált ultrahang (MRgFUS) kezelésben hogyan befolyásolja a kezelés eredményességét a ventrális intermedier mag (VIM) mellett a poszterior szubtalamikus terület (PSA) léziójának hozzáadása.

Tanulmányi összefoglaló

A Sydney-i Szent Vince Kórház retrospektív elemzésében 35 ET beteg MRgFUS kezelését elemezték, akik közül 21-et csak a VIM-ban, 14-et pedig a VIM és a PSA területén is lézióval kezeltek.

A kezelések előtt és után összegyűjtött adatok a "Tremor Klinikai Értékelési Skálán"  (CRST), a kézremegés pontszámon (HTS ) és az ET-ban szenvedők életminőségére vonatkozó kérdőívben kerültek értékelésre, a mellékhatások prevalenciájának figyelembevételével.

Eredmények és megfigyelések

A kettős célpontú kezelést kapó betegeknél a VIM léziója előrébb helyezkedett el, kevesebb dentatorubrothalamikus pálya érintettséggel, aminek jelentősége lehet a tremor csökkentésében. A követési időszakban (átlag 18,8 hónap) mindkét csoportban javulást figyeltek meg a tremorban: a VIM-csoportban 57,97%, míg a kettős célpontú csoportban 68,34% javulás mutatkozott az HTS értékekben. A mellékhatások között akut motoros események nagyobb arányban fordultak elő a kettős célpontú kezelést kapók körében, de hosszú távon hasonló prevalenciát mutattak mindkét csoportban.

Következtetés

A tanulmány azt sugallja, hogy a PSA területének célzása, különösen azokban az esetekben, ahol a VIM egyedüli léziója nem nyújt elegendő kontrollt a tremor felett, javíthatja a hosszú távú tremorkontrollt, bár rövid távon nagyobb járászavart okozhat.

Ezek az eredmények új távlatokat nyitnak az esszenciális tremor kezelésében, hangsúlyozva a célzott terápiás megközelítések fontosságát és a potenciális mellékhatások gondos mérlegelését.

Forrás: Kyle K, Peters J, Jonker B, Barnett Y, Maamary J, Barnett M, Maller J, Wang C, Tisch S. Magnetic Resonance-Guided Focused Ultrasound for Treatment of Essential Tremor: Ventral Intermediate Nucleus Ablation Alone or Additional Posterior Subthalamic Area Lesioning? Mov Disord Clin Pract. 2024 Mar 12. doi: 10.1002/mdc3.14005. Epub ahead of print. PMID: 38469997.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

PubMed

Ajánlott cikkek