További cikkek a Neurológia rovatból

Étrend-kiegészítőként árulják, mégis mérgező lehet a gyermekek számára

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a melatonin túladagolásával kapcsolatos, mérgezéses esetek száma az USA-ban.

hirdetés

2012 és 2021 között az Egyesült Államokban 260 435 gyermek kapcsán jelentettek melatonin-túladagolást, ami évente 530%-os növekedést jelent - derült ki a Centers for Disease Control and Prevention által közzétett tanulmányból.

A melatonin, amely a köznyelvben alvásszabályozó hormonként ismert, étrend-kiegészítőként is kapható, például tabletta, folyadék vagy rágótabletta formájában. Az CDC adatai szerint az értékesítés az Egyesült Államokban 2016 és 2020 között 150%-kal nőtt.

A mérgezéses esetek többsége véletlen bevitel miatt történt, mivel a melatonin sokkal könnyebben vált elérhetővé a gyermekek számára, akik több időt töltöttek otthonaikban a járvány miatt. Bár a legtöbben nem szorultak kórházi kezelésre, a vizsgált időszak alatt növekedett azoknak az eseteknek a száma, amikor az érintetteknek orvosi ellátásra volt szükségük. Azok közül a gyermekek közül, akik melatonin-túladagolás miatt kórházba is kerültek, ötöt lélegeztetőgépre kellett helyezni, közülük ketten - akik 3 és 13 hónaposak voltak - sajnos elhunytak.

Az esetek túlnyomó részében a mérgezések kellemetlen tünetekkel járnak. Ezek közé tartozik a nyugtalanság, álmosság, fejfájás mellett a hányás, hasmenés és émelygés. A ritkábban előforduló extrém hatásokhoz (kómába esés, légzésproblémák) szakértők szerint rendkívül magas dózisú melatonin szükséges, ezért úgy vélik, hogy a mérgezés megelőzése érdekében szigorúbb csomagolási előírásokra van szükség. Egy haláleset során a rosszindulatú felhasználás is szerepet játszhatott, amikor a szülők erőszakkal próbálták megnyugtatni a gyermeküket ezzel a szerrel.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

nbcnews.com

cdc.gov

Ajánlott cikkek