Egy új módszerrel visszafordíthatók a Parkinson-kór tünetei

A Southmead Kórház sebészei egy aprócska mély agyi stimulációs (DBS) készüléket használtak a Parkinson-kór által okozott rendellenes agysejtminták felülírására.

hirdetés

Tony Howells volt az első olyan személy, akin elvégezték a kísérleti kezelést 2019-ben, és szerinte a hatás „elképesztő” volt. Összesen huszonöt beteget választottak ki a kísérletre, ami jövő évben zárul. "A műtét előtt sétálni mentem a feleségemmel, és 182 méterre jutottam az autótól. Meg kellett fordulnom és visszamennem, mert egyszerűen nem tudtam járni. Aztán a műtét után pontosan egy évvel később ismét elmentem sétálni, és 4 km-t mentünk, és még tovább is mehettünk volna" – nyilatkozta Tony Howells a BBC-nek.

A Parkinson-kór hagyományos műtétei során egy meglehetősen nagy méretű akkumulátort ültetnek be a mellkasba, a bőr alatt a fej tetejéig futó vezetékekkel. Az új DBS-rendszer a valaha létrehozott legkisebb, a koponyába ültetett implantátumhoz tartozó apró akkumulátorrendszerrel működik. Ez után elektromos impulzusokat juttat közvetlenül az agy célzott területeire. Ehhez elektromos szondákat vezetnek a koponyán keresztül mélyen az agy közepébe, a szubtalamikus magjaiba. Az új műtét elvégzése mindössze három órát vesz igénybe, körülbelül feleannyi időt, mint korábban a nagyobb akkumulátorral.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Index

Ajánlott cikkek