Hatékony lehet egy antidiabetikum a demencia ellen

Megelőzheti a demenciát magas rizikójúaknál a 2-es típusú diabétesz kezelésére használt egyik szer.

hirdetés

A demencia kialakulásának egyik feltételezett oka a 2-es típusú cukorbetegség. Kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy segíthetik-e csökkenteni a betegség megjelenésének kockázatát a kezeléséhez használt gyógyszerek.

A kutatás során több mint félmillió, 60 évesnél idősebb, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciens egészségügyi adatait vizsgálták, két csoportra osztva. Az egyik csoportba azokat sorolták, akik legalább egy éven át  tiazolidindionokat (TZD) szedtek, a másik csoportba azok kerültek, akik egyéb szert, például metformint vagy szulfonilureákat használtak. A vizsgálat kezdetekor senki nem volt demens, az egészségüket hét éven át követték nyomon.

A tanulmány eredménye szerint azoknál az idős embereknél, akik régebbi típusú cukorbetegség elleni készítményt - tiazolidindionokat - szednek, 22%-kal kisebb eséllyel alakul ki a demencia, illetve 11%-kal kisebb az esély az Alzheimer-kór diagnózisára, mint azoknál, akiknél másfajta gyógyszert alkalmaznak. Az Open Diabetes Research & Care című lapban megjelent tanulmány szerzői szerint a jövőben klinikai vizsgálatokat kell majd végezni, mert a gyógyszerben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket fel kell tárni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek