További cikkek a Neurológia rovatból

Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek csökkenthetik a vérzéses stroke kockázatát

Egy új kutatás szerint a sztatinokat szedő embereknél alacsonyabb lehet az intracerebrális vérzés miatti stroke kockázata.

hirdetés

Az Amerikai Akadémia orvosi folyóirata, a Neurology 2022. december 7-i online számában megjelent új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, sztatinokat szednek, kisebb a kockázata az intracerebralis típusú agyvérzésnek.

"Bár kimutatták, hogy a sztatinok csökkentik a vérrögökből eredő stroke kockázatát, ellentmondásos kutatási eredmények születtek arról, hogy a sztatinok használata növeli-e vagy csökkenti-e az első intracerebrális vérzés kockázatát" - mondta David Gaist, a tanulmány szerzője, MD, PhD. az Odense-i Dél-Dániai Egyetem munkatársa és az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja.

"Kutatásunk során megvizsgáltuk az agy lebenyét és nem lebenyét, hogy megtudjuk, a lokáció befolyásolja-e a sztatinhasználatot és az első intracerebrális vérzés kockázatát. Azt találtuk, hogy azoknál, akik sztatint szedtek, alacsonyabb volt a ez a fajta vérzéses stroke mindkét agyterületen. A kockázat még alacsonyabb volt hosszú távú sztatinhasználat esetén."

A tanulmányhoz a kutatók a dániai egészségügyi feljegyzéseket vizsgálták, és 989 olyan embert azonosítottak (átlag életkor 76 év), akiknek intracerebrális vérzése volt az agy lebenyes részében. Őket 39 500 olyan emberrel hasonlították össze őket, akik nem szenvedtek ilyen típusú stroke-ot, és hasonlóak voltak életkorukban, nemükben és egyéb tényezőkben.

Megvizsgáltak 1175, átlagosan 75 éves embert is, akiknek intracerebrális vérzése volt az agy lebenyen kívüli részein. 46 755 olyan emberrel hasonlították össze őket, akik nem szenvedtek ilyen típusú stroke-ot, és hasonlóak voltak életkorukban, nemükben és egyéb tényezőkben.

Az összes résztvevő 6,8%-a, akiknek szélütése volt, öt vagy több éve szedett sztatinokat, szemben a stroke-on nem szenvedők 8,6%-ával.

Az olyan tényezőkhöz való igazítás után, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az alkoholfogyasztás, a kutatók azt találták, hogy a jelenleg sztatinokat használóknál 17%-kal alacsonyabb volt a stroke kockázata az agy lebenyeiben, és 16%-kal alacsonyabb stroke kockázata a nem lebenyes agyterületeken.

A sztatinok hosszabb időn keresztül tartó használata az agy mindkét területén csökkenti a stroke kockázatát. A sztatinok több mint öt éven át tartó alkalmazása esetén 33%-kal alacsonyabb volt a stroke kockázata az agy lebenyeiben, és 38%-kal alacsonyabb volt a stroke kockázata az agy lebenyen kívüli területén.

"Megnyugtató hír a sztatinokat szedők számára, hogy úgy tűnik, hogy ezek a gyógyszerek csökkentik a vérzéses stroke kockázatát, valamint a vérrögök okozta stroke kockázatát" - tette hozzá Gaist. "A kutatásunkat azonban csak a dán populációban végeztük, amely elsősorban európai felmenőkkel rendelkezik. További kutatásokat kellene végezni más populációkon."

 

Nils Jensen Boe, Stine Munk Hald, Mie Micheelsen Jensen, Jonas Asgaard Bojsen, Mohammad Talal Elhakim, Sandra Florisson, Alisa Saleh, Anne Clausen, Sören Möller, Frederik Severin Gråe Harbo, Ole Graumann, Jesper Hallas, Luis Alberto García Rodríguez, Rustam Al-Shahi Salman, Larry B. Goldstein, David Gaist. Association Between Statin Use and Intracerebral Hemorrhage Location: A Nested Case-Control Registry Study. Neurology, 2022; 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ScienceDaily

Ajánlott cikkek