További cikkek a Neurológia rovatból

Magyar felfedezés az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására

Az új eljárás megbízhatóságát vizsgálják a klinikai diagnózisban.

hirdetés

Világszerte számos eljárást fejlesztenek ki a Alzheimer-kór minél pontosabb, korai diagnosztizálására. A három szegedi kutató, Hudák Anett, Letoha Tamás és Letoha Annamária célja, hogy a betegség kialakulását már akkor észlelni tudják az orvosok egy egyszerű, vérből kimutatható teszttel, mielőtt megkezdődne a visszafordíthatatlan memóriavesztés.

"A jelenlegi fejlesztések előzményeként, 2016-ban amerikai kutatók kimutatták, hogy a syndecan-3 nevű sejtfelszíni cukrozott fehérje mennyisége az Alzheimer-kóros egyének agyában megemelkedik. A vizsgálataink során azonban kiderült, hogy ez elősegíti az Alzheimer-kórra jellemző molekuláris elváltozások kialakulását is. Ugyanezen molekula mennyisége az Alzheimer-kór előrehaladtával a vérben keringő fehérvérsejteken is megnő, és annak mennyisége jól jelzi az agyban lezajló, az Alzheimer-kórra jellemző, korai molekuláris elváltozásokat" - nyilatkozta Lehota Tamás a delmagyar.hu-nak.

Az Alzheimer-kór korunk népbetegsége, amely az idegrendszer leépülésével visszafordíthatatlan memóriavesztést okoz. Tekintettel arra, hogy az Alzheimer-kór diagnosztikája még mindig a memóriavesztésen alapul, általában csak az idegrendszer leépülésekor állapítható meg. Ezért is van nagy szükség a betegséget minél korábbi szakaszban és minél egyszerűbben jelző diagnosztikai eljárások kidolgozására.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

delmagyar.hu

Ajánlott cikkek