Megvalósulhat a késői Alzheimer-kór elleni vakcina kifejlesztése

Amerikai kutatók sikeresen neutralizálták azt a tényezőt, amit a késői Alzheimer-kór elsődleges kiváltó okának tartanak, és ez az eredmény megnyithatja az utat egy olyan gyógyszer kifejlesztése előtt, amelyet 40 éves kor előtt kellene elkezdeni szedni annak érdekében, hogy a betegség kialakulását az érintett felnőttek 50-80 százalékánál megelőzze.

hirdetés

Az apolipoprotein E (ApoE) egy olyan fehérje, amely a lipidek és a koleszterin szállításáért felelős az agyban, és fontos szerepet játszik a különböző helyreállítási mechanizmusokban. Három fő formája ismert (ApoE2, ApoE3 és ApoE4), amelyek közül az ApoE4 előfordulása összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával: az ApoE4-et hordozó személyeknél 10-szer magasabb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint az ApoE2 és ApoE3 formákat hordozóknál. Az ApoE4 elősegíti a béta-amyloid protein akkumulációját, ami az Alzheimer-kórra jellemező plakkok kialakulásának az oka.

A kutatás vezetője, Dr. Joachim Herz amerikai molekuláris biológus és Alzheimer-kutató szerint a kutatócsoportja által végzett munka célja az, hogy még a manifesztáció előtt megelőzzék az Alzheimer-kór kialakulását. A kutatás összefoglalója az eLife folyóirat novemberi számában jelent meg. A késői Alzheimer-kórt általában 65 éves kor körül diagnosztizálják, és az időskori demencia vezető okának számít. „Ha időben semlegesíteni tudjuk az ApoE4 hatását, sok betegnél akár teljesen meg tudjuk akadályozni a késői Alzheimer-kór kialakulását” – mondta Dr. Herz.

Az ApoE4 az intracelluláris vezikulumokban gátolja a szinaptikus receptorokat, de ennek a pontos hatásmechanizmusát eddig nem sikerült feltárni. Dr. Herz szerint az ApoE4 a felelős azért a „közlekedési dugóért”, ami végül az intracelluláris endoszomális transzport vezikulumok újrahasznosítását megakadályozza. A kutatók azt találták, hogy egerekben az endoszómák pH-jának csökkentésével sikerült megszüntetniük ezt az ApoE4 által indukált blokkot, amit a NHE6 fehérje farmakológiai és genetikai gátlásával értek el.

A kutatás vezetője szerint ezek az eredmények egy új terápiás megközelítés számára nyithatnak utat a késői Alzheimer-kór prevenciójában. A vezikulumok ApoE4 rosszabb oldékonysága miatt fellépő működési zavara nagy valószínűséggel a legelső lépés, amely által a protein negatívan befolyásolja az idegsejtek funkcióját.

Az Alzheimer-kór kutatásának döntő többsége az amyloid és tau protein aggregátumok keletkezésének a gátlására koncentrál, amikor azok már megjelentek az agyban, és a degeneráció már elindult. Az új megközelítés alapja az, hogy ezt a folyamatot hamarabb megállítsák, még az előtt, hogy ezek az aggregátumok elkezdenek kialakulni.

Következő lépésben a kutatók kismolekulájú NHE6-inhibitorokat fognak kifejleszteni, amelyek bejutnak az agyba, és ott szelektíven gátolják az NHE6-ot, ezáltal csökkentik a pH-t és javítják az ApoE4 oldékonyságát.

„Az NHE6-inhibitorok nagy előnye az, hogy kis molekulák, amelyeknek az előállítása nem költséges, és így széles körben hozzáférhető lehet a kifejlesztett készítmény, szemben a bonyolult és költséges előállítást igénylő antitest alapú terápiákkal. Egy egyszerű tabletta talán hamarosan semlegesítheti a késői Alzheimer-kór kockázatát, hasonlóan ahhoz, ahogyan ma a sztatinokat alkalmazzuk a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójára” – tette hozzá Dr. Herz.

Forrás:

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek