Rifampicin és resveratrol az Alzheimer-kór megelőzésére

Az Oszaka Egyetem kutatói a Frontiers in Neuroscience folyóiratban számoltak be arról, hogy állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik eredményei szerint a rifampicin és a resveratrol kombinációja sikeresen akadályozta meg az agyban kialakuló oligomerek megjelenését.

Korábbi vizsgálataikban már kimutatták, hogy a szokásosan 10 mg/kg/nap dózisban antibiotikumként alkalmazott rifampicin képes “kitakarítani” az agyból az amiloid-béta és alfa-szinuklein rögöket már sokkal alacsonyabb adagolás mellett is, viszont erős májkárosító hatása van. A mostani vizsgálattal a mindössze 0,081 mg/kg/nap dózisban használt rifampicint májvédő hatású resveratrollal kombinálták, és a májkárosodást jelző enzimszintek végig normál értéken maradtak. Az Alzheimer-kórt, frontotemporális demenciát és Lewy-testes demenciát modellező egereknek heti öt napon, négy héten át nazálisan adagolták a készítményt. Az állatok kognitív funkciója jelentősen javult, az agyi oligomerek szintje szignifikáns mértékben csökkent, és a szinapszisok működéséért felelős preszinaptikus fehérjék mennyisége a normál szintre állt vissza.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: PharmaOnline

Ajánlott cikkek