OEP: a gyógyszerkassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak

hirdetés

Budapest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - A gyógyszerkassza jelenlegi állása megfelel a várakozásoknak - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI megkeresésére.


A Napi Gazdaság szerdai számában írt arról, hogy a gyógyszerkassza túlköltött az év első nyolc hónapjában, a 2012-re előirányzott táppénz fele, a gyógyászati segédeszközkassza 78, a gyógyszerkassza 77 százaléka fogyott el augusztusig.


A lap szerint a gyógyszerkassza augusztusi túlköltését figyelembe véve a gyógyszerek támogatásában éves szinten 42 milliárd, a gyógyászati segédeszközkasszában pedig mintegy 7 milliárd forint lyuk keletkezik.


Az OEP az MTI megkeresésére azt írta: a gyógyszertámogatás kiadásai augusztus végéig valóban meghaladták az időarányos előirányzatot, azonban az ennek kompenzálására szolgáló gyógyszergyártói bevételek már az egész évre tervezett mértéket túlhaladták.


A költségvetési törvény 2012-re a bevételi oldalon 52 milliárd forint befizetéssel számolt, ami 2012 augusztus végén már 57,6 milliárd forint volt. Így a bevételek túlteljesülése nagymértékben kompenzálja a túlköltést - hangsúlyozták.


A tájékoztatás szerint múlt év augusztus végén mintegy 33 milliárd forint volt a kassza túlköltése. A mostani túlköltést egyrészt az úgynevezett biológia gyógyszerek tételes finanszírozásba történő átcsoportosításának év eleji csúszása, a februári és májusi kiugró forgalom, továbbá az egyedi méltányossági jogcímen kifizetett támogatások jelentős túllépése okozta.

Szerző:

PHARMINDEX Online