OEP: csak a legnagyobb mértékben támogatandó gyógyszerek befogadásáról nincs döntés

hirdetés

Budapest, 2012. szeptember 17., hétfő (MTI) - Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közlése szerint csak az emelt és a kiemelt támogatású, új terápiás területre vonatkozó gyógyszerek esetében állt le a döntéshozatal; Bidló Judit, az ártámogatási főosztály vezetője ezt azzal indokolta hétfőn az MTI-nek, hogy az említett készítmények nagy pénzkiáramlással járnak, és emiatt speciális eljárást igényelnek.


A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy május óta egyetlen új gyógyszer sem kapott támogatást Magyarországon az egészségbiztosítótól, pedig több mint kéttucatnyi vár erre, új orvosi eljárást vagy technológiát pedig több mint másfél éve nem fogadtak be a támogatási rendszerbe.


Az OEP főosztályvezetője az MTI-nek kiemelte: folyamatos a befogadás azon gyógyszerek esetében, amelyeknél nincs szükség az emelt vagy kiemelt támogatáshoz kapcsolódó speciális eljárásra.


Vannak viszont olyan készítmények, amelyeket csak adott terápia esetén finanszíroznak, és meghatározták, milyen szakorvos írhatja fel. Ezek az úgynevezett eü 90-es és eü 100-as (90, illetve 100 százalékos támogatású) készítmények - fejtette ki Bidló Judit. Ezek többsége nagyon súlyos betegségek kezelésére szolgáló, általában nagyon drága - például diabétesz onkológiai és pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló - gyógyszer.


A főosztályvezető megjegyezte, hogy ebből a körből egyébként is csak évente egy-két alkalommal vonnak be új készítményeket a támogatásba, ezért a mostani helyzet nem számít kirívónak. Bidló Judit arra is kitért, hogy a jelenleg támogatásra váró készítmények közül szinte az összesből rendelkezésre áll az adott terápiás területen más készítmény is. A hepatitis C kezelésére szolgáló készítmények azok, amelyek a kezdeti külföldi tapasztalatok alapján terápiás áttörést jelenthetnek.


Utóbbiakért több májbetegeket képviselő szervezet is szót emelt, azt mondták, ha nem történik hamarosan érdemi előrelépés, akár demonstrálni is hajlandóak. Az egészségügyi államtitkárság korábban az MTI megkeresésére azt közölte: még vizsgálják az elmúlt időszakban megjelent, a hepatitis kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatásának szakmai és finanszírozási feltételeit.

Szerző:

PHARMINDEX Online