OEP: nincs gyógyszerellátási probléma a termékek kivonása miatt

hirdetés

A gyógyszerek támogatásból való kivonása nem egyszerre, hanem az év során folyamatosan történtek, így emiatt nincs ellátási probléma - jelentette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI megkeresésére.


A Világgazdaság keddi számában írt arról, hogy csak az idén már majdnem másfél száz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók, miközben csaknem öt hónapja egyetlen új medicina sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre.


Az OEP a lapot úgy tájékoztatta, hogy a legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. A támogatásból kivont szerek között vannak a daganatos, az immunhiányos és a szív- és érrendszeri betegek gyógyszerei is.


Az OEP az MTI megkeresésére azt írta: 33 terméket azért vontak ki a támogatásból, mert azok nem tudták tartani az azonos hatóanyagú készítmények közötti árversenyt. Tehát ezen esetekben minden készítményből van azonos hatóanyagot tartalmazó - tették hozzá.


További 28 terméket azért vontak ki a forgalomból, mert a gyártó átnevezte a készítményeit, és nem szerette volna, ha a régi és az új néven egyaránt forgalomba maradt volna, míg 12 esetben egy termékcsalád néhány, ritkán használt tagját érintette a kivonás, de még az adott termékcsaládból is maradt támogatott készítmény. Másik 21 terméket azért vontak ki, mert azt a gyártó szabadárassá akarta tenni, ebből hat esetben a termék recept nélkül is hozzáférhető. Ezek mellett 26 készítmény sem emelt, sem kiemelt jogcímen nem kapott támogatást - fejtették ki.


Az OEP arra is kitért, hogy olyan esetről, hogy a kivonás problémát jelentett volna, mindössze két esetben kaptak bejelentést.


Az OEP kiemelte továbbá, hogy ha a gyártó beadja a törlési kérelmet, az egészségbiztosítónak "nincs mérlegelési joga, és semmilyen esetben nem tagadhatja meg a készítmény törlését a támogatotti listáról".

Szerző:

PHARMINDEX Online