Ombudsman: elfogadhatatlan a gyógyszeres kezelések rendeletének tervezett módosítása

hirdetés

Budapest, 2012. december 14., péntek (MTI) - Elfogadhatatlannak tartja az ombudsman a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikus csökkentését célzó jogszabály-módosítás tervezetét, mert az szerinte a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatban súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.


Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az ombudsman az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának írt véleményében jelezte, a szabályozástervezetet haladéktalanul újra kell gondolni, mivel az alkotmányos indok nélkül, kizárólag költséghatékonysági szempontok miatt korlátozná az egyes betegségtípusok esetén igénybe vehető terápiás lehetőségeket.


A biztos felhívta a szaktárca figyelmét arra: a finanszírozási szabályok átalakítása következtében előfordulhat, hogy egyes szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos pszichiátriai kórképek, illetve előrehaladott tumoros folyamatok esetén a betegek "gyakorlatilag nem részesülhetnek megfelelő orvosi ellátásban". A terápiák finanszírozásának átalakításával ugyanis a kezelőorvosok nem választhatják a betegek állapota alapján indokolt, jobb életminőséget biztosító, illetve szakmailag leginkább megfelelő, de esetenként költségesebb ellátási formát.


Szabó Máté szerint nem elégséges, hogy a betegeknek az állapotukkal és gyógykezelésükkel kapcsolatban elviekben továbbra is lehetőségük van szakorvosi másodvélemény kérésére. A terápiás költségek csökkentése miatt ugyanis a szakorvosok - a kezelő intézmények megfelelő gazdasági hátterének hiányában - nem térhetnek el a tervezet által előírt kezelési módoktól. A biztos hangsúlyozta, hogy a különösen elterjedt szív-és érrendszeri betegségekben szenvedő, egyébként is magas rizikófaktorú, súlyos állapotú betegek alapvető jogainak, a kezelésekhez való hozzáférésének biztosítása nem lehet csak finanszírozási kérdés.


Az ombudsman szerint tehát jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg az alaptörvény rendelkezéseinek - olvasható a közleményben. Az alapjogi biztos jelezte azt is: ha a rendelet tervezetét változatlan formában fogadják el, akkor - a korábbi ombudsmani gyakorlattal összhangban - Szabó Máté megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatálybalépés felfüggesztését. A kommüniké emlékeztet arra, hogy a biztos korábban már kezdeményezte az Alkotmánybíróság eljárását a cukorbetegek inzulinellátásával kapcsolatos társadalombiztosítási támogatások átalakításának ügyében is.

Szerző:

PHARMINDEX Online