Ombudsman: létrejöhet az agresszív pszichiátriai betegek gondozását biztosító intézet

Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Szabó Máté ombudsman tavaly év végi jelentése nyomán megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának megtervezése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

Szabó Máté novemberben kiadott jelentésében kifejtette: a hatályos jogszabályok nem adnak egyértelmű és határozott iránymutatást, melyik intézménynek kell huzamosabb időn át gondoznia a súlyosan agresszív pszichiátriai betegeket, és egyáltalán meddig tartson a kötelező intézeti gyógykezelésük.


A biztos megállapította, hogy nincs olyan intézmény az országban, amely alkalmas volna arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket szükség esetén életük végéig gondozza. Bármikor előfordulhat, hogy egy beteg akár súlyosan is bántalmazza a családtagjait vagy másokat, mutatott rá az ombudsman.


Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszában arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a pszichiátriai szakma bevonásával megindult egy speciális, magas biztonsági fokozatú egység létrehozásának megtervezése. Ebben az intézményben azokat a pszichiátriai betegeket helyeznék el, akik magatartásuk miatt sem otthonukban, sem pszichiátriai betegek otthonában nem láthatók el. A miniszter arról is értesítette a biztost, hogy a kötelező intézeti gyógykezelésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata is folyamatban van.


Mint a közleményben olvasható, Szabó Máté üdvözölte az általa kifogásolt jogszabályi rendelkezések vizsgálatát. Egyúttal azt is jelezte, hogy a megfelelő biztonságú részleg létrehozása sürgető feladat. A speciális intézményi ellátás hiánya ugyanis az állampolgárok nagyobb csoportját érinti: a hosszú távú gondozást igénylő pszichiátriai betegeken kívül a gondozásukra képtelen családokat és a szociális otthonok dolgozóit is.


Ebben a véleményében a biztost megerősítette a sok panasz is, melyek szerint a bejelentők pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozójának agresszív magatartása sokszor veszélyezteti a család többi tagjának életét, testi épségét. Szabó Máté a közleményben utalt egy szombati esetre is: a főváros XXI. kerületében egy házaspár kért rendőri segítséget, mert 31 éves fiuk hirtelen dührohamában összetörte a lakás bútorzatát, és a szülőket is bántalmazta.


Az ombudsman a közlemény szerint fenntartja a korábbi jelentésében tett megállapításokat és a kezdeményezését, és arra kérte a minisztert, hogy tájékoztassa az intézményi fejlesztések és a kötelező intézeti gyógykezelést érintő jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatának eredményéről.

Szerző:

PHARMINDEX Online