További cikkek a Onkológia rovatból

Hamarosan megnyílik a salgótarjáni onkológiai központ

Hamarosan fogadja a betegeket a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai központja, amely jól képzett szakorvos-gárdával, a jelenleg elérhető egyik legmodernebb technológiával felszerelve biztosít majd a térségben élőknek komplex, európai színvonalú ellátást.

hirdetés

– Napokon belül elindulhat Salgótarjánban az onkológiai központ működése, ami eddig nem tapasztalt minőségi ellátást jelent Nógrád megyében – hangsúlyozta dr. Szabó Géza, hozzátéve: – Amennyiben a betegellátás elemei jól kapcsolódnak egymáshoz, akkor orvosszakmailag a legoptimálisabb időn belül juthatnak a betegek kezeléshez.  

Mint mondta, az onkológiai központban komplex kezelési lehetőségek egészítik ki egymást. Az onkológián kívül sugárterápiás és endovaszkuláris osztály is működik majd, emellett a kórházban az onkológiai műtétek feltételrendszere is lényegesen javulni fog. Ehhez kapcsolódik egy olyan érfestéses laboratórium komplexum, amellyel a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve agyér-betegségeket is megfelelően lehet kezelni.

A főigazgató kitért arra is: ehhez kapcsolódik az előbb említett endovaszkuláris onkológia is. Ezzel a technikával, az arra alkalmas formájú és megjelenésű daganatos betegségekben, akár minimális beavatkozással lehet lényeges terápiás sikert elérni. 

A legmagasabb szintű ellátásban részesülnek a betegek

– Jelenleg a salgótarjáni kórház az ország egyik legmodernebb sugárterápiás centrumával rendelkezik – fogalmazott dr. Landherr László, a szakmai centrum vezetője. – Egységbe szervezve az onkológiai ellátást elmondható, hogy a megye lakossága jól jár ezzel a centrummal, hiszen a legmagasabb szintű ellátást kapják majd meg a megyeszékhelyen.  

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a megyei kórházban az onkológiai ellátás már több mint egy évtizede működik.

– Az osztályon kemoterápiás kezeléseket nyújtunk, illetve elhárítjuk a terápia következtében kialakult szövődményeket. Van fekvő- és járóbeteg ellátás, ambulancia, illetve az onkológiai gondozó is ide tartozik. Osztályunk 2019-ben hospice részleggel bővült, ahol a végstádiumú betegek ellátását végezzük – hangsúlyozta dr. Abdul Fatah Mohamed Bishr osztályvezető főorvos.

Sugárterápiával egészül ki a kezelés

– Az új onkológiai központ megnyitását követően sugárterápiával egészül ki a daganatos betegségek kezelése. Ehhez adottak a szükséges eszközök és a szakmai stáb is, mind orvosfizikusok, mind orvosok és asszisztensek tekintetében is – emelte ki dr. Tamaskovics Bálint, a sugárterápiás részleg vezetője. – Csapatunk fiatal és motivált. Célunk az, hogy európai színvonalú gyógyítást és kezelést biztosítsunk Salgótarján, a vármegye és a régió lakóinak. A rendelkezésre álló technika a jelenleg elérhetőek közül a legjobb. Az ellátás teljes palettáját tudjuk nyújtani, egyes nagyon ritka és nem általános technikával kezelhető eseteket leszámítva.

A salgótarjáni a 14. sugárterápiás centrum az országban, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig az egyik legmodernebb. Annak megnyitásával az egész országban csökkenni fog a várakozási idő, így a betegek a legoptimálisabb időn belül juthatnak majd kezeléshez. A fejlett technikai eszközökön kívül felkészült, jól képzett szakorvosgárda látja majd el a pácienseket. 

Dr. Landherr László, a szakmai centrum vezetője az idei év elejétől dolgozik a salgótarjáni intézményben. Azt megelőzően Budapesten, az Uzsoki Utcai Kórházban lévő nagy onkológiai központot vezette 12 éven keresztül. Ez az ország második legnagyobb sugárterápiás centruma. A Szent Lázár Megyei Kórház orvosszakmai csapatát erősíti dr. Tamaskovics Bálint főorvos is, aki több mint egy évtizeden keresztül dolgozott Németországban, a Düsseldorfi Egyetemen, amelynek jelenleg is kutatója és klinikai orvosa. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

nool.hu

Ajánlott cikkek