További cikkek a Onkológia rovatból

Jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát a finom szálló por

Brit rákkutatók az Európai Orvosi Onkológiai Társaság párizsi kongresszusán ismertetették a légszennyezésre adott immunválasz és a szunnyadó mutációk közötti eddig nem ismert összefüggéseket.

hirdetés

A légszennyezés közvetlenül ugyan nem okoz tumorképződéshez vezető genetikai elváltozásokat, de a 2,5 mikronnál kisebb szemcseméretű finom szálló por olyan védekezési mechanizmust indít be, amely aktiválja a szunnyadó, a nemdohányzók rákos megbetegedéseiért felelős mutációkat – állítja a Guardian a brit rákkutatási központ, a Cancer Research UK legújabb eredményeire hivatkozva. 

A légszennyezést ugyan már sokan és sokszor összefüggésbe hozták a nemdohányzók tüdejének rákos megbetegedéseivel, a pontos biológiai háttér eddig feltáratlan maradt. A brit kutatók az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (European Society for Medical Oncology) jelenleg is zajló párizsi kongresszusán szombaton prezentálták eredményeiket.  A kutatásban egereken vizsgálták a finom szállópor és a tüdőrák kialakulásához vezető genetikai és immunológiai folyamatok kapcsolatát. A tüdőrákkal már korábban összefüggésbe hozott EGFR nevű gén mutációit hordozó egerekben a légszennyezés hatására a kontrollcsoporténál sokkal nagyobb valószínűséggel alakultak ki rákos megbetegedések. Az is kiderült, hogy a kóros folyamatban kulcsszerepet tölt be az interleukin-1 béta (IL1B) nevű fehérje, amely a szervezet PM2.5 expozícióra adott immunválasza során szabadul fel. Amikor az egerek olyan gyógyszereket kaptak, amelyek blokkolják ezt a fehérjét, kevésbé voltak érzékenyek a szennyező anyagokra.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Qubit

Ajánlott cikkek