Négy órán belül elpusztította a rákos sejteket egy új kísérleti eljárás

Az eljárás hátterében olyan önszerveződő molekulák állnak, amik megakadályozzák, hogy a rákos sejtek hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges oxigénhez.

hirdetés

A rákos sejtek egyik kulcsfontosságú részét veszi célba az az újfajta készítmény, amit a Max Planck Társaság által működtetett egyik német intézet, a Max Planck Institute for Polymer Research fejlesztett ki – kezdődik a New Atlas cikke.

A lap szerint az eljárás egy, az anyagcserében részt vevő molekulát, az ATP-t (adenozin-trifoszfát) igyekszik blokkolni. Ez a molekula a sejtek elsődleges energiahordozója, és közvetlen hatással van – többek közt – a rákos sejtek szaporodására is. A témában íródott új tanulmány szerzői arra törekedtek, hogy megszüntessék az ATP-ellátást. A kutatócsoport ezt egy újonnan kifejlesztett gyógyszerrel (platinum(II)-containing tripeptide) tudta elérni. Amikor a készítmény a sejtkörnyezetbe kerül, a molekulái apró, az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb szálakat alkot, amik egymásba is fonódnak. A tanulmány szerzője, Csihszuan Csou szerint a szálak fluoreszkálnak, így mikroszkóppal látni lehet, amint kialakulnak. Ezt figyelve a csapat megállapította, hogy a szálak blokkolni tudták az oxigén ATP-vé történő átalakulását. A laboratóriumi körülmények között, áttétes tüdő- és mellrákos sejteken végzett kísérletek pedig azt eredményezték, hogy ezek a sejtek négy órán belül elpusztultak.

A tudósok megjegyzik, hogy ennek a technológiának az emberi szervezet számára biztonságos klinikai gyógyszerré történő átalakítása még évekig tartó munkát igényel, de az eredmények így is hangsúlyosak. A kutatás tudományos összefoglalója a Journal of the American Chemical Society című folyóiratban jelent meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek