Új berendezés segíti a tüdődiagnosztikát az onkológiai klinikán

A tüdőben talált kisméretű, korai stádiumú daganatok lokalizációjához, megjelöléséhez nyújt segítséget az új berendezés.

A korai stádiumú, kisebb méretű tüdőelváltozások műtét előtti megjelölésére alkalmas navigációs bronchoszkópos berendezést szerzett be az Országos Onkológiai Intézet (OOI) 135 millió forintért.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az intézményben tartott keddi sajtótájékoztatón - felidézve a magyar onkológiai ellátás fejlődését - hangsúlyozta: az OOI köré épült ki az országos onkológiai hálózat, ez az ellátórendszer komplexitásában egyedülálló. Mint mondta, törekedni kell arra, hogy az országos intézetekbe telepített berendezések high-tech minőségűek legyenek, és ebbe a körbe tartozik a most beszerzett berendezés is. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, egyúttal az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjának vezetője ismertette, a tüdőben talált kisméretű, korai stádiumú daganatok lokalizációjához, megjelöléséhez nyújt segítséget az új berendezés. Az eljárás lényege, hogy a hörgőtükrözés során kapott képet a berendezés "egybeolvasztja" a mellkasi CT-felvétellel, megjelöli az elváltozást, így azt a sebész nagy műtéti metszés nélkül is el tudja távolítani.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek