2024. június 5-én az alsónémedi Glória Gyógyszertár adott helyet a Magyar Gyógyszerészi Kamara XIX. patikanapi központi megnyitójának

A megnyitó rendezvénynek helyt adó intézmény családi gyógyszertár. Mostani személyi jogos vezetőjének, dr. Nagy Vilmosnak (aki az MGYK Pest Vármegyei Szervezetének elnöke) a szülei voltak első tulajdonosai. Jelenleg öccsével ketten a gyógyszertár-tulajdonosok. A megnyitó hangulata −  a felszólalók személyes gondolatai miatt − inkább volt családias, mint hivatalos. Ebből villantanék fel egy-egy gondolatot, kapcsolva hozzá a patikanapi rendezvényeket.

hirdetés

Dr. Nagy Vilmos szerint ünnep ez a nap elsősorban, mert a gyógyszertári dolgozók munkájára hívja fel a figyelmet. A gyógyszerész jelenléte minden típusú gyógyszertárban elengedhetetlen, emellett köszönetet mondott minden patikai szakdolgozónak. Az idei évben a Patikanap központi témája a cukorbetegség kezelése, és ennek a jelentőségét az adja, hogy a kormány felkérte a gyógyszerész társadalmat, vegyen részt a nemzeti diabetes stratégia megalkotásában, és annak megvalósításában.

Kapcsolódó programok:

Szakmai program a lakosság részére, melynek helyszíne a Halászy Károly Művelődési Ház volt.

Alsónémedi háziorvosának, gyermekorvosának, dietetikusának, és a patika vezetőjének előadásai a diabétesz betegség kialakulásának megelőzésével, a már betegek kezelésével, helyes táplálkozásával kapcsolatosak voltak.

Legvégül Paróczai Geri beszámolója hangzott el ("Egy cukorbeteg naplója" blog alkotója), akinek 1-es típusú cukorbetegsége van. Sajnos orvosai tanácsácsainak ellenére nem változtatott  életmódján, leginkább az étkezésében. Ennek lett a következménye, hogy a kialakult mellékhatások miatt megvakult. Próbálja autentikusan, a saját tapasztalataiból merítve felhívni a diabéteszesek figyelmét arra, hogy miért fontos az életmódváltás, mellyel megelőzhetőek a betegség mellékhatásai.

Dr. Bidló Judit helyettes államtitkár asszony egyben gyógyszerészként is vett részt a rendezvényen. Kiemelte, hogy az utóbbi nehéz években egyetlen olyan terület volt az egészségügyben, ahol a személyes kapcsolatok megmaradtak, és ez a gyógyszertár volt. A Kormány azt szeretné elérni, hogy az alapellátás olyan szinten fejlődjön, hogy integrációra kerüljön a prevenció, és a szűrés, valamint a gyógyszerészek is részesei legyenek ennek.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő szerint a patikusok mindig is nagyra becsültek voltak a közösségben. Felelősség, segítségnyújtás, tanácsadás: ez jellemző a patikusokra és ezt köszönte meg a képviselő úr. Egy ószövetségi gondolattal fejezte be köszöntőjét: ”Mert orvosságot adok neked, és kigyógyítalak, a te sérülésedből - azt mondja az Úr.” (Jer.30,17)

Dr. Tüske Zoltán a település polgármestere családi tapasztalatát osztotta meg a résztvevőkkel. Fiától tudja, aki végzős hallgatója a SZTE Gyógyszerésztudományi Karának, hogy a fiatalok véleménye szerint népszerű, elismert a gyógyszerészi hivatás, a fiatalok perspektívát látnak benne. Bízik a gyógyszerészek érdekérvényesítő képességében és a jogalkotásban, hogy a fiatal gyógyszerészek számára jövőt garantáló szemlélet fog érvényesülni a továbbiakban.

Dankovics Gergely, aki Magyarország átfogó szűrőprogramjának programigazgatója kiemelte, hogy már hagyomány, hogy 15 éve minden Patikanapon jelen vannak szűrőkamionnal, szűrősátrakkal, melyet a miniszterelnöki kabinetiroda kiemelt támogatásával biztosítanak. A szűrőkamionban 50 féle átfogó vizsgálatot tudnak elvégezni, 5500 vizsgálat zajlott azon a napon. Emellett jelen volt a 2018-ban indult „utazás az egészség birodalmában” elnevezésű gyermekprevenciós program is (melynek legfontosabb üzenete, hogy „csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt” - a szerző megjegyzése), és Alsónémedibe is 700 gyermek érkezett a programokra. Rendőrségi bemutató, anatómiai bemutató, 3D-s anatómiai mozisátor várta a látogatókat. Záró szavaiban kiemelte, hogy a hatalmas érdeklődést látva, a mai Patikanapon is bebizonyosodott mottójuk: a szűrővizsgálat életet menthet.

Kapcsolódó programok:

Lakossági szűrés, bemutatók:
− Teljes testanalízis, kardiológia, tüdőgyógyászat, szemészet, fogászat, csontritkulás
− Laborvizsgálatok
− Prevenciós előadások gyerekeknek
− Látványos anatómiai bemutató
− Életmód-tanácsadás

Dr. Juhász Roland, a Gondosóra-program ügyvezetője köszöntő mondata után kiemelte, hogy a Gondosóra-program, Magyarországon jelentős siker, amely összekapcsolja az egészségügyet a biztonsággal. Ma Magyarországon 650 000 - minden negyedik 65 év feletti - állampolgár részese a Gondosóra-programnak. Ez személyes biztonságukat szolgálja a nap 24 órájában egy diszpécserközpont elérhetőségével, mind egészségügyi, mind más egyéb problémával kapcsolatban. Ezt a szolgáltatást a magyar kormány ingyenesen biztosítja a számukra. Az MGYK-val kötött együttműködési megállapodás azért nagy jelentőségű, mert arra a bizalmi kapcsolatra épít, amely a gyógyszerészek és a betegek között kialakul. Bíznak abban, hogy a gyógyszerészek segítségével, javaslatuk alapján minél több 65 év feletti honfitársunk be tud kapcsolódni a programba.

Kapcsolódó program:

Minden patikanapi helyszínen ingyenes regisztrációval és tájékoztatóval várták a látogatókat.

Szakmai köszöntők

Prof. dr Szökő Éva a megalakulásának centenáriumi évét ünneplő MGYT nevében köszöntötte a gyógyszerészeket. Feltette a kérdést, mi a célja a Patikanapnak? Hogy nemcsak a patikába járók, de a lakosság szélesebb köre is megismerhesse, hogy milyen komoly szakmai felkészültséget igényel ez a munka, mennyire összetett ez a tevékenység. Nemcsak azt jelenti, hogy a betegek időben megkapják a gyógyszereiket, hanem hogy tanácsadással támogatják a betegek sikeres terápiáját, a megfelelő gyógyszeralkalmazást, mely betegbiztonsági szempontból lényeges, és a már említett prevenciós, betegség megelőzési tanácsadás mellett még gyógyszerkészítés is folyik. Mindez szigorúan szabályozott körülmények között, nagyon sok adminisztrációs feladatot is jelent. Mindennapi munkánkban nekünk gyógyszerészeknek kell megmutatni, hogy ez a munka milyen felkészültséget igényel. Erre a Patikanap jó lehetőség. Máskülönben a patikába betérők csak azt látják, hogy egy doboz gyógyszert kiadnak nekik, és akár egy automatával is lecserélhetőek lesznek a gyógyszerészek.

Kapcsolódó program:

Gyógyszertári szolgáltatások:
−  Ingyenes vércukorszintmérés, és gyógyszerészi gondozás
−  Betekintés a gyógyszertár munkafolyamataiba

A MAGYOSZ képviseletében a Szövetség elnöke, dr. Greskovits Dávid köszöntötte a gyógyszertárakban dolgozó szakembereket. A gyógyszerészek munkája szolgálat, nem korlátozódhat a kereskedelem szűk területére. Munkájuk kiterjed a gyógyszerészi gondozás minden területére, a prevencióra és az adherencia fejlesztésére. A gyógyszerészek a gyógyszerellátás utolsó láncszemei, így elképzelhetetlen professzionális tudás, szakmai felkészültség nélkül. Erre alapozva tud kialakulni a beteg és gyógyszerész közötti bizalmi viszony. A magyar gyógyszergyártás pedig mindennek az origója. Gyártók és gyógyszerészek nélkül nincsenek gyógyszerek, nincsenek terápiák. Köszönettel tartoznak a kollégáknak úgyis, mint állampolgárok, úgyis, mint gyógyszergyártók.

Dr. Hankó Zoltán az MGYK elnöke köszöntőjében emlékeztetett a tavalyi Patikanap jelmondatára: "Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért". Így az elmúlt évben a betegek jogos igényeinek érvényre juttatása a mindennapokban került a középpontba. Így lett az utóbbi évnek a célja a biztonságos terápia alapját képező gyógyszerbiztonsági validálás irányelvének megújítása. Ennek célja, hogy maximáljuk a gyógyszerhasználat előnyeit, és minimalizáljuk kockázatait. Ez lehetővé teszi:

  • a gyógyszerkölcsönhatások feltárását,
  • az azonos hatóanyag tartalmú, de különböző gyári néven kapható gyógyszerek párhuzamos használatának elkerülését,
  • a helyes adagolást,
  • a mellékhatások kiszűrését,
  • máj-, vese-, geriátriai betegek speciális gyógyszerhasználatának elősegítését.

A cél olyan szakmai megoldások megtalálása, melyek radikálisan csökkentik a hibás gyógyszerválasztást, a gyógyszerhasználat miatt esetlegesen kialakuló egészségkárosodást, és hozzájárulnak a betegek, valamint az állam gyógyszerekre, illetve egészségügyi ellátásokra történő kiadásainak csökkentéséhez. A gyógyszer nem fogyasztási cikk, alkalmazása veszélyekkel járhat. A gyógyszerbiztonsági validálás új irányelve 2024.05.31-én megjelent az Egészségügyi Közlönyben.

A Kamara elnöke köszönetet mondott  jelen lévő államtitkár asszonynak, hogy menedzselte megjelenését, és minden munkatársának, akik a munkájukon túl, ellenszolgáltatás nélkül, betegeink, és szakmánk iránti elkötelezettségből, a szakmai kollégium vezetői és a kamara elnökének felkérésére vállalták az ezzel járó hatalmas munkát. Az irányelv megjelenése sok év óta az első olyan megnyilvánulás, ami a gyógyszerészet egészségügyi integrációját szolgálja. Szükség lenne arra, hogy a gyógyszerellátásért felelős vezetők felmérjék, hogy a gyógyszerellátás akkor biztosítható, ha a gyógyszerész és a gyógyszertár is biztonságban van, mely biztonságérzet az utóbbi években erősen megroppant. Ekkor tud a gyógyszerész a betegének bizalmi szolgáltatást nyújtani, akinek a jóllétéért esküvel megerősített felelősséget vállalt. A biztonságérzet helyreállításához új konszenzusra van szükség a kormányzat, a Kamara, és a gyógyszerészek között. A Kamara elnökeként ez tartja az idei Patikanap legfontosabb üzenetének.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgyk.hu

Ajánlott cikkek