A D-vitamin recept nélküli expediálása

Napjainkban, főleg a COVID-fertőzés időszakában, jelentősen megnőtt a receptre kiadott D-vitamin mennyisége. Ugyanakkor a szakmán belüli vélemények és a betegek ismeretei is különbözőek, hogy mennyi a szükséges napi D-vitamin bevitel. Ez a cikk elsősorban az orvosi felügyelet nélkül szedhető D-vitamin mennyiségéről ad felvilágosítást.

hirdetés

2012-ben jelent meg az első állásfoglalás „Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében” címmel, amelyben tizennégy orvostársaság és egyesület neves professzorai (pld. Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Onkológusok Társasága, Magyar Dermatológiai Társaság) közös álláspontjában a D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D-vitamin adagok is szerepeltek. Ezt az egységes ajánlást 3-4 évente frissítik az új tudományos eredmények ismeretében.

A mostani (2021-es) állásfoglalás szerint áprilistól-októberig napi félórányi, szabad levegőn és napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint. A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 NE javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos. Csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen. Újdonság, hogy a szükséges mennyiségű vitamint – egészséges felnőtt 2000 NE vitaminigényével számolva – akár heti egy alkalommal (14 000 NE) vagy havi egyszeri adagban (60 000 NE) is lehet pótolni. Ennél nagyobb D-vitamin bevitelére súlyos COVID-19 betegség alatt van szükség. A beteg telítő dózist kap: 5 napig 12 000 NE-et, utána 4000 NE-et a kórházi tartózkodás ideje alatt, így telítik a D-vitamin raktárát.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében, a daganatok – leginkább a vastagbél- és emlőrák – megelőzésében, a daganattúlélésben, illetve az autoimmun betegségek elleni küzdelemben is, de a túl nagy adag (napi 6-10 ezer NE) hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet, mert megnöveli a vizeletben a kalcium koncentrációt és többek között vesekövet is okozhat.

Recept nélküli D-vitamin expediálásakor érdemes rákérdezni, milyen más étrend-kiegészítőt, multivitamint használ a beteg, mert ezek D-vitamin tartalmát is figyelembe kell vennünk. Ezeknél a készítményeknél, sokszor más mértékegységben adják meg a D vitamin tartalmat: 10 µg D-vitamin = 400 NE egység D-vitaminnal. Amennyiben a betegnek D-vitamin van felírva receptre, étrend-kiegészítő választásakor vegyük figyelembe, hogy már nem szükséges plusz D-vitamin bevitele.

A 2021-ben a Semmelweis Egyetemen tartott konferencián a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság, a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság, a Magyar Nephrológiai Társaság, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság és a Magyar Menopauza Társaság, Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Reumatológusok Egyesülete szakembereinek részvételével frissítették a D-vitamin ajánlásokat.

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/hirek/category/egeszseg/

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Ajánlott cikkek