A HGYSZ sajtótájékoztatója a gyógyszerellátás aktuális helyzetéről

A tájékoztatón Dr. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke több problémás témakört is felvetett, mint a patikai hálózatok, a kis településeken bezárt gyógyszertárak, a gyógyszertárak fenntarthatósága, az energiaválság és a szakemberhiány. Egyben a HGYSZ szerinti megoldási lehetőségeket is felvázolta.

hirdetés

Patikai hálózatok

A független gyógyszertári hálózatok (hálózatnak tekinthető minden olyan szerveződés, amelyet több gyógyszertár alkot működésének biztosítása érdekében) évtizedek óta szerves részét képezik a hazai gyógyszerellátásnak (három nagy franchise és két nagy marketing társulás működik hazánkban).

Az elmúlt években meredeken nőtt a csatlakozott gyógyszertárak száma, mindössze a hazai patikák 8-9%-a független. Jelenlétük versenyhelyzetet jelent a szektorban, melynek nyertesei a betegek. A hálózati társulás elterjedtsége mutatja, hogy az megfelelő gazdasági hátteret biztosít a kisebb-nagyobb egységek működéséhez, amelyek önállósága azonban megmarad.

Bezárt patikák

Ezek főleg kisebb településeken szűntek meg, a fiókgyógyszertárak száma szintén csökken. Az újonnan nyíló gyógyszertárak jellemzően a nagyobb városokban létesültek. Nagyjából 670 ezer ember él olyan településen, ahol nincsen gyógyszertár, év végére pedig 700 ezren is lehetnek. Tehát elsősorban a kistelepüléseken romlott a gyógyszerellátás biztonsága.

A biztonságos gyógyszerellátás fenntarthatósága

A gyógyszertárak bevételei nem követték, a működtetés költségeit az elmúlt években. Ennek egyik fő oka, hogy a patikák forgalmának 62%-át a vényköteles gyógyszerek teszik ki, melyek jogszabályhoz kötött árképzése közel 20 éves, illetve 10 éve volt egy kisebb változtatás. Ennek következménye lett, hogy a támogatott termékek fogyasztói ára nagyjából 33%-kal nőtt, az árréstömeg csak 6%-kal, ami jócskán alatta van az aktuális inflációnak. A folyamatosan növekvő költségeket, mint a megugrott rezsiszámlákat, és a munkabér terheket, ebből kell finanszírozni. A helyzetet nehezíti, hogy az elmúlt években egyre több modern, nagyobb értékű termék került be a gyógyszerforgalomba. A maximált árrésszabályozás következtében  a készítmény teljes fogyasztói árától függetlenül az árrés minden esetben 990 forint. Mindeközben gyógyszerhiány nincs - vagyis mindig volt és lesz, - de Magyarországon sem a járó-, sem a fekvőbeteg-ellátásban nem maradt senki megfelelő hatóanyagú gyógyszer nélkül.

Az energiaválság

Tavaly óta az átlagos forgalommal rendelkező gyógyszertárak energiaköltsége havi szinten 200-300 ezer forinttal nőtt. Vidéken a helyzet rosszabb, ahol a gyógyszertárak energiahatékonysága rosszabb. Az infláció miatt, a vásárlóerő csökkenhet 2023-ban. Ez forgalomcsökkenést eredményez, a gyógyszereken való spórolás a lakosság egészségét is fenyegetheti. Ezt jelzi, hogy januárban a vényköteles gyógyszerekből 3-4%-kal kevesebbet, a vény nélkül kapható, úgynevezett OTC-termékekből 6, vitaminokból és táplálékkiegészítőkből közel 10 százalékkal kevesebbet adtak el. A vásárlóerő csökkenéséből következik, hogy esetleg elhagynak olyan gyógyszereket, amelyek szedése nem okoz tüneteket (koleszterin- és vérnyomáscsökkentők) a HGYSZ elnöke szerint.

Szakemberhiány

A patikák nem tudnak lépést tartani az átlagbérek emelkedésével, illetve az inflációval, így a gyógyszertárak egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt. Az utánpótlás-hiány oka, hogy nem olyan vonzó pálya a gyógyszerészet, az elmúlt 3 évben kevesebben jelentkeztek az egyetemek gyógyszerész karaira első helyen, mint ahány hely volt. Így a nyugdíj előtt álló, vagy nyugdíjas gyógyszerészek nem tudják majd kinek átadni a gyógyszertáraikat. Ez középtávon ismét gyógyszertárak bezárásához vezethet. A másik nagy gond a szakasszisztens-probléma, az utánpótlásban lesz egy kétéves szünet, mivel a frissen expediáló asszisztensek már csaknem öt évig tanulnak. 

Mi lehet a megoldás?

Azért, hogy a következő években ne romoljon tovább a hazai gyógyszerellátás színvonala, több lépésre is szükség van, mint a párbeszéd kialakulására az ágazaton belül, és kívül a döntéshozókkal. Tavaly újra alakult Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum a (GYEF). Fő célja, hogy egymás működési logikájának és problémáinak megismerése mentén közös javaslatokat dolgozzanak ki. Ezek az alábbiak:

  • a kistelepülések gyógyszerellátásának erősítése;
  • az árképzési rendszer átalakítása;
  • az internetes gyógyszerforgalmazás kérdése rendezetlen, mely nélkül a szektor pár év alatt végzetes mértékben lemaradhat az e-kereskedelmi versenyben;
  • a gyógyszertári szolgáltatások és gyógyszerészi kompetencia bővítése szükséghelyzetben, például rendszeresen szedett, de épp elfogyott gyógyszeradag pótlására a patikus is felírhasson gyógyszert a betegnek,
  • szeretnék bővíteni a gyógyszertárban forgalmazott termékek körét;
  • elérni, hogy az orvosságokat csak gyógyszertárban lehessen forgalmazni;
  • a gyógyszerhiány megoldása, aminél a legnagyobb kihívás a pánikvásárlás, így fontos a korrekt tájékoztatás és a tudatos vásárlás.

 Ezek közül az első három mielőbbi megoldása lenne az első feladat.

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

Pénzcentrum

Ajánlott cikkek