Dr. Müller Cecília célja: visszaállítani azt a jóllétet a gyógyszerész kollégák számára, amiben a mindennapi tevékenységüket tudják végezni

A tisztifőorvos asszony az MGYK XIII. Vándorgyűlésén személyesen szerette volna megköszönni minden gyógyszertári dolgozónak azt a szolgálatot, amit a pandémia alatt tettek. Számukra nem volt opció a home office, szigorú higiéniás rendszabályokat betartva álltak mindennap a vártán.

hirdetés

Dr. Müller Cecília "Az NNGYK a gyógyszerellátás biztonságáért" című előadásában elmondta, hogy az egészségügyi államtitkárral együtt nyitottak az újra, a problémák megvitatására, és egyben más személettel is néznek erre a területre. Az elmúlt évek restanciáit meg kell oldani. Mindenkit kér, hogy tekintsünk előre, álljunk közösen a változások élére, amit ők, az államtitkár úrral együtt képviselnek a döntéshozók felé is. Számára elsősorban fontos a páciens, a beteg érdeke. Mi valamennyien szolgálunk, a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatók. Hogyan tudjuk szolgálni, hogyan tudjuk biztonságosan gyógyszerrel ellátni a pácienseket? Ez legyen a kályha. Az egészségügyi dolgozók jólléte legalább olyan fontos a számukra, hisz elégedetten tudják a lehető legjobban tenni a feladatukat a gyógyszerészek is.

Népegészségügyi szemüvegen keresztül próbáljuk megközelíteni a gyógyszerészeti kérdést is.

A tisztifőorvosasszony így fogalmazott: NNGYK létrejöttével gyakorlatilag „összenőtt, ami összetartozik”.

Napjainkban óriási teljesítményekre képes az egészségügy, mind a diagnosztika, mind a terápia vonatkozásában, azonban idősödő társadalomban élünk, a költségek extrém módon nőnek az egész világban. 150 éve folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, egyre jobban és hosszabban és egészségesebben élünk. Az idősődés sok ellátási igényt generál, új terápiákkal, nőnek az elvárások. Ezért az egészségügyi ellátást a primer és szekunder prevenció irányába kell elmozdítani. Prevenció révén az életminőségünk javul, a ráfordítás költsége jelentősen csökkenthető, amennyiben ebben az időszakban beavatkozunk. Jogszabállyal megerősített lépésekre van szükség ennek megoldására.

Tavaly augusztus 1-jén a cél az volt az NNGYK felállításával, hogy egy egészségügyi hatóság legyen, melynek tevékenysége és vertikuma kiterjed valamennyi szakterületre. Elkerüljük a párhuzamosságokat, nem vagyunk egymásnak szakhatóságai, de egyszerre megtartjuk azokat az értékeket, amit külön képviselt régebben a két szervezet, egyben gyorsabb lett az ügyintézés. Az a tapasztalata, hogy kollégák találnak egymásra, láthatóak azok az átfedések és értékek, melyek az ügyfelek érdekét szolgálják.

Gyógyszerészeti terület

Sokszínűek lettek az átszervezéssel, amely által együtt tudnak dolgozni a kollégák, de nincsenek átfedések, miközben minden speciális terület megmaradt. Ugyan más igazgatóság alá tartoznak, ezt néha nem könnyű megtalálni egy ügyfél számára, de minden feladatnak van gazdája. Például: az egyedi gyógyszerhatósági ügyek osztályához került a fokozottan ellenőrzött szerek ügye.

NNGYK betegbiztonsági és gyógyszerbiztonsági tevékenysége

 • Tisztigyógyszerészetet reanimálni kell, az ellenőrzés fontos terület, de sajnos kevés a szakember. A cél a konzultatív ellenőrzés.
 • Másik nagy terület a gyógyszer-engedélyezés területe. Itt fontos a farmakovigiliancia, ugyanis extra kiadásokat jelentenek a helytelen gyógyszeralkalmazások és a gyógyszermellékhatások kezelése. A gyógyszerrendelés (háziorvos, szakellátó) és a gyógyszerész közötti sokkal szorosabb együttműködést szeretnék kialakítani. A gyógyszerelési hibák kiküszöbölése prioritás.
 • Laboratórium: a korábbi OGYÉI-ben nem volt meg a mikrobiológiai vizsgálatok teljes körű lehetősége. Ez most az NNGYK-ban elérhető, komplett vizsgálatokat tudnak végezni.
 • A hamis, interneten keringő készítményekkel a harcot fel kell venni, nehéz, de nem elkerülhető feladat.
 • A különböző területről jött kollégák együttműködésének jó példája az energiaitalokkal kapcsolatos jogi szabályozás, melynek változtatását mindenki támogatta.
 • Kihívás a digitális világ és az MI előretörése, minden eszköz, amiben szoftver van, az orvostechnikai eszköznek minősül. Igazolni kell, hogy nagyobb a haszna, mint a kockázata.
 • A tisztifőorvos asszony kiemelte: nem látja helyesnek, hogy csak bejelentési kötelezettsége van az orvostechnikai eszközöknek. Előfordul, hogy belsőleg alkalmazott gyógyszerkészítményeket tartalmazó termékek orvostechnikai eszközként vannak forgalomban, mert csak be kell jelenteni a forgalmazásukat. Ez a helyzet kezelendő.
 • Fontos kiemelni, hogy számos metabolikus betegség van, amelyben speciális diéta a szükséges.Tanácsadással állnak rendelkezésre a táplálékkiegészítők, a csecsemőtáplálás és malignus betegségek tápszerei, valamint az étrend-kiegészítők kapcsán. Jelentős figyelmet érdemelnek ezeknél a túl- és aluldozírozás veszélyei.
 • Szükséges a háttértámogatás, amivel érvényt lehet szerezni a szakmának. Minden szervezeti egységhez dedikált jogi segítő tartozik, mert szükség van a speciális tudására.
 • Rendkívül fontos a kommunikáció: 0-24 órás call center érhető el, weblappal együtt. Gyógyszerészeti kérdésekbenis tudnak segítséget nyújtani. A kollégák lektorált szakmai anyagok alapján válaszolnak. Senkit nem hagynak visszajelzés nélkül.
 • Gyógyszerészek szerepe: a tanácsadással jelentősen tudják növelni a complience-t, ehhez szükség van képzésre is. Fontos, hogy el tudja érni a gyógyszerész az orvost, ez nagy kihívás. Teljes az egyetértés a gyógyszerészi kompetenciák kiterjesztésével kapcsolatban. Ezt a tudást ki kell használni.
 • Biztonságos gyógyszerellátás: mind minőségében, mind mennyiségében álljon rendelkezésre a szükséges gyógyszer. A gyógyszer minőségét a teljes élettartama alatt vizsgálni kell. Itt megemlített egy készítményt, melyről 100 év után derült ki a májkárosító hatása. Ezért fontos a farmakovigiliancia, hogy egyre több legyen a bejelentés a betegek részéről is, ebből lehet adatbázist készíteni.
 • Rengeteg a kihívás. A klímaváltozás mindent meg fog változtatni: az ellátási láncot, még az adagolást is. Már nemcsak nyáron és az influenzaszezonban van többlet halálozás. Fel kell készülni a ciklicitásra is.

Dr. Müller Cecília fontosnak tartja a gyógyszerészi hivatás újragondolását  is. Számolni kell a digitalizációval, a mesterséges intelligenciával. Ha gyógyszerautomata, akkor mondjuk meg, mi szakemberek, hogy milyen irányba induljunk, hogy biztonságos megoldást találjunk! Nem kövülhetünk bele a mai helyzetbe! Várja a szakmai javaslatokat. 

Az NNGYK konzultatív hatóság, a Gyógyszerészi Kamara elnökével - aki a szakma véleményét hozza az egyeztetésre - rendszeresen megbeszéléseket folytatnak. Meg kell felelnünk a kihívásoknak. Legfőbb feladatunk pedig, hogy a betegek szolgálatában álljunk.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgy.hu - Dr Müller Cecíia előadása az MGYK XIII. Vándorgyűlésén

Ajánlott cikkek