Érinti az extraprofitadó a gyógyszertárakat is? - avagy a jogalkotás útvesztői

A gyógyszerkészítmények és gyógyszeralapanyagok gyártói árbevétel szerint meghatározott sávokban törvényileg kötelesek a 2022 és a 2023 adóévre vonatkozóan különadózni, extraprofitadót befizetni a költségvetésbe.

hirdetés

Kikre vonatkozik a rendelet?

A rendelet két  TEÁOR - számhoz: 2120 (Gyógyszerkészítmény gyártása) és 2110 (Gyógyszeralapanyag-gyártás) köti az extraprofitadót. A kettő közül az előbbi érintheti a gyógyszertárakat. Ha a gyógyszertári vállalkozás ezzel a TEÁOR számmal (2120) gyógyszerkészítmény gyártását is felvette a tevékenységei közé, mikor gyógyszergyártást ténylegesen nem is végez, akkor a vállalkozására is vonatkozhat a rendelet, ami alapján extraprofitadót kellene fizetnie.

Gyógyszergyártás vagy magisztrális gyógyszerkészítés?

A gyógyszertárakban nem gyógyszergyártás, hanem magisztrális gyógyszerkészítés folyik, amikor orvosi receptre (vagy recept nélkül), magisztrális alapanyagokból készítenek a gyógyszerészek a betegek számára gyógyszerkészítményeket. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a két tevékenység között a rendelet nem tesz különbséget, így elméletileg lehetséges lenne, hogy azokat a gyógyszertárakat is megadóztassák, akik a tevékenységi körükben feltüntették a 2120-as TEÁOR számot.

Mi lenne a megoldás?

A Kamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy informális visszajelzést kaptak  a kormánytól, hogy értik, és meg fogják oldani a problémát. Azonban lényeges lenne, hogy mindez májusig, a 2022. évi adóbevallás és befizetési kötelezettség határidejéig rendeződjön, mert még annak a gyógyszertárnak is kellene fizetnie különadót a tavalyi évre vonatkozóan, amelyik időközben kivezette tevékenységi köréből a gyógyszergyártást.

 

A téma kapcsán fIgyelmébe ajánljuk alábbi cikkünket:
Egyes gyógyszergyártók mentesülnek az extraprofitadó alól >>

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

Qubit

197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 4/A. § (2)

Ajánlott cikkek