GYIS-nap: Az étrend-kiegészítők szerepe a táplálkozásban, trendek és irányok

Összefoglaló Dr. Feigl Edit előadásáról.

hirdetés

A táplálkozásban elsősorban legfontosabb a kiegyensúlyozottság, ebben segít az OGYÉI, az idősek és a gyermekek számára összeállított táplálkozási ajánlásokkal.

Ugyanakkor a mindennapi gyógyszerészi munkában is fontos kérdés, hogy mi az igazi szerepe az étrend-kiegészítőknek. A jogszabályokat minden szakember jól ismeri: pl. tilos betegséget megelőző hatást tulajdonítani ezeknek a készítményeknek. Alkalmazásuk akkor lehet szükséges, ha hozzájárulnak a homeosztázis fenntartásához, és nem terápiaként alkalmazzák. Speciális étrendű embereknél (vegetáriánusok), rágási, zavarokkal küzdőknek, várandósság és szoptatás idején az étrend-kiegészítő mennyiségét és szükségszerűségét szakember állapítsa meg! Összességében csak a szokásos étrend-kiegészítését szolgálhatják, a tápanyagokat egyenként vagy kombinálva tartalmazzák, összetevőik között vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények vannak többek között.

A magyar lakosság étrend-kiegészítő vásárlásaival kapcsolatban megfigyelhető, hogy folyamatosan növekszik. Főként a nők részesítik előnyben, de a férfiak is egyre többen vásárolják ezeket a termékeket, legtöbben a gyógyszertárakban. Érdekesség, hogy a magasabban képzett vásárlók előnyben részesítik a bioboltokat, drogériákat.

Az előadás kitért az UL értékre, mely az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, mely az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. Ezzel kapcsolatban bővebb tájékoztatás a https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok oldalon találhatóak meg.

Ezek után az „Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2019) Vitaminok átlagos bevitele a magyar férfiak és nők körében a szokásos étrendből” című vizsgálatról láttunk összefoglalót. Ez alapján kiderült, hogy mennyivel alacsonyabb az étrendi bevitel a szükségesnél a C-, B1-, B12,-vitamin, a folsav, a biotin, a pantoténsav, ásványi anyagok közül a kalcium, nyomelemeknél pedig a vas esetében, Ezeknek az anyagoknak a mennyisége a férfiak szervezetében magasabb, nőknél és idősebbeknél alacsonyabb, de nagy általánosságban mindenkinél alacsonyabb a szintjük a szükségesnél. A lakosság kalciumellátottsága csak kétharmada a szükségesnek. Itt kivétel a nátrium, melyből háromszor annyit viszünk be naponta, mint amennyi az egészséges lenne. A kalcium- és vasellátottság nők esetében rosszabb. Előbbinél a változókori magasabb igény, míg az utóbbinál a termékeny korban levő nők magasabb vas igénye miatt lehet szükség pótlásra. A D-vitamin esetében káros a (sokszor az egészségügyben dolgozók részéről is ajánlott) napi 6-8000 NE bevitele. Míg a vízben oldódó vitaminoknál a táplálkozási szokások javításával lehetne javítani a szervezet vitaminellátottságát, mint zöldségfélék, gyümölcsök, cereáliák.

A szakmai hallgatóság részéről az a tény, hogy C-vitaminnál 80 mg napi a vitamin beviteli referenciaérték, élénk reakciókat váltott ki. A válaszadó szerint csak a jó marketingnek köszönhető, hogy az emberek sokszor 1000-1500 mg-ban is alkalmazzák. Erre nincs hatása az intézetnek, a piac szabályozza önmagát.

Szó esett az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ”divatok”-ról, mint az „immun” kifejezés, vagy a lassan lecsengő CBD olajokról, és a pár éve felfutó, belsőlegesen is használt kollagénről és hyaluronsavról. Az előadó ismét felhívta a figyelmet, hogy az étrend-kiegészítők esetében csak olyan állítások szerepelhetnek a csomagoláson vagy tájékoztatóban, amik megfelelnek az 1924/2006 rendeletnek.

A piacfelügyelettel kapcsolatosan érdemes a NÉBIH honlapját (kivonások) is figyelemmel kísérni.

Figyelmébe ajánljuk az OGYÉI Gyógyszerészeti Információs Napjának egyéb előadásairól szóló összefoglalónkat >>

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

OGYÉI

Ajánlott cikkek