GYIS-nap: Az OGYÉI szerepe a gyógyszerészek, a gyógyszertárak életében

Összefoglaló Dr. Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója előadásáról.

hirdetés

Az OGYÉI hatósági szerepkörét megtartva, átalakítva szeretne partnerséget, azaz együtt gondolkodást kialakítani a gyógyszerészekkel és egy ügyfélbarát és elfogulatlan hatóságot létrehozni. Ehhez várja a gyógyszerészeknek a meglátásait, jelzéseit, kérdéseit is.

A hatóság célja: az egészségtudatos Magyarország kialakítása, mely két pilléren áll: az egészséges táplálkozás segítése, és hogy megbízható gyógyszerek kerüljenek Magyarországon forgalomba.

A hatóság egyik jövőbeli feladatai közé tartozik a honlap fejlesztése, fontos a közhiteles gyógyszeradatbázis, és a különböző adatbázisok bővítése, naprakészsége. Olyan mobilapplikációkat is szeretnének, mely a betegek (pl. ügyeletes gyógyszertár elérhetősége) és a szakemberek részére is segítséget ad. Fontos célkitűzés, hogy az Intézet hazánkban és nemzetközileg is elismert legyen szakmailag.

A gyógyszerhiányokkal kapcsolatban 2021. december 1. óta az Intézet jogosult a saját hatáskörében megállapítani a gyógyszerhiányt, és ezt a honlapján közzé tenni. A lista naponként frissül. Különbséget kell azonban tenni az országos hiány és a területi egyenetlenség miatt fellépő gyógyszerhiány miatt. Az országos hiány kezelésére megoldás lehet az egyedi import, de inkább a kontingens engedélyek kiadása a megfelelő megoldás. Sajnos ennek következménye általában áremelkedés.

Megjelenik a papíralapú FoNo, melyet felhasználóbarát módon nyomtatnak ki, és nemsokára elérhető lesz (már a 2022.11.09-ei változtatásokkal együtt).

Orvostechnikai eszközök regisztrációjával kapcsolatban, az OGYÉI vezetője megköszönte, hogy felvállalták a gyógyszerészek a plusz adminisztrációs terheket. Mivel a legtöbb regisztrációs kérelem IX-X. hóban érkezett be, így az ügyintézés elhúzódhat. Kölcsönösen nehéz időszak volt ez mindkét fél számára.

Legvégül - bár nem közvetlenül a patikai munkához kapcsolódik - fontos információ, hogy 2022. január 1-jén lépett életbe az EU klinikai vizsgálatokról szóló új rendelete (536/2014), mely 3 éves átmeneti időszakkal felváltja az előző szabályozást. Lényege, hogy a gyártóknak elegendő egyetlen uniós, vagy EGT tagállamban benyújtani a kérelmet a klinikai vizsgálatra, nem kell külön-külön tagállamonként elvégezni. Ez jelentős változásokat hoz a klinikai vizsgálat kérelmek benyújtásának módjában is. Pozitívuma, hogy így egy Uniós államban történő engedélyezés érvényes lesz minden tagállamban.

Figyelmébe ajánljuk az OGYÉI Gyógyszerészeti Információs Napjának egyéb előadásairól szóló összefoglalónkat >>

 

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

OGYÉI

Ajánlott cikkek