GYIS-nap: Az online gyógyszer-kereskedelemről és az internetes gyógyszertárakról

Összefoglaló Dr. Mohay Zsófia előadásáról.

hirdetés

Az online forgalmazási formánál elmarad az a lépés, hogy szaktudás is kapcsolódjon a vásárláshoz. Mivel csomagküldéssel ma is lehet gyógyterméket forgalmazni, az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknél a készítményeknél is fontos a szállítóval való egyeztetés, szerződéskötéskor a szállítás körülményire külön ki kell térni (pl. a hőmérséklet kapcsán).

Házhoz szállításkor vényköteles gyógyszert is kiszállíthat a gyógyszertár szakszemélyzete. Ez a gyógyszertárnak nem alapfeladata, hanem önként vállat, melyért nem számítható fel különdíj. Internetes vásárláshoz is köthető (itt kivétel a receptköteles gyógyszerek rendelése).

Az internetes gyógyszerforgalmazás feltételeiről szólt továbbiakban az előadás, mely csak gyógyszertárhoz köthető, és önként vállalt tevékenység. Az ilyen gyógyszertárak száma folyamatosan nő (ellentétben a fiók- és kézigyógyszertárakéval). A megrendelt cikkek személyes átvétele az áruátadás legegyszerűbb módja. A gyógyszerforgalmazás előtt előzetesen be kell jelenteni postai úton az OGYÉI-nek a forgalmazás megkezdését, és ahány honlapot működtet a gyógyszertár, annyi védjegyhasználati megállapodásra van szükség. A forgalmazható termékek körét az ún. profil rendelet (2/2008 Eü. Min. rendelet) adja meg.

Milyen a biztonságos honlap?

  • A webfelületen pontosan fel kell tüntetni a honlapot működtető patika nevét, elérhetőségét. Amennyiben több patika is tartozik egy honlaphoz, mindegyiket fel kell tüntetni.
  • A logóra való kattintással az OGYÉI működő gyógyszertárak nyilvántartásának kell betöltődnie, és adott gyógyszertárnak szerepelnie kell a nyilvántartásban. Ugyanez igaz akkor is, ha állatgyógyászat cikkeket is forgalmaz a webpatika, ekkor a NÉBIH nyilvántartása töltődik be.
  • Mindig pontosan meg kell jelölni, hogy a reklámozott termék minek minősül (gyógytermék, orvostechnikai eszköz stb.).
  • A készítménnyel kapcsolatos információk, betegtájékoztatók álljanak rendelkezésre a honlapon.

A honlap működtetése nyilvántartási kötelezettséggel jár. Az adatok rögzítésének utólag módosíthatatlan formában kell történnie (megrendelés sorszáma, dátuma, készítmény neve, mennyisége, a rendelést elektronikusan visszaigazoló gyógyszertári dolgozó neve, azonosító kódja).

Hogyan zajlanak az ellenőrzések?

Egy részük távolról, pl. annak kapcsán, hogy jól működik-e a honlap, fel van-e tüntetve az OGYÉI megnevezése, a gyógyszertár neve, a logó az OGYÉI honlapjára vezet-e, megfelelően működik-e a tájékoztatási rendszer? A nyilvántartások vezetésének ellenőrzése a helyszínen történik.

Figyelmébe ajánljuk az OGYÉI Gyógyszerészeti Információs Napjának egyéb előadásairól szóló összefoglalónkat >>

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

OGYÉI

Ajánlott cikkek