Gyógyszertárakat és gyógyszerellátást is érintő bejelentések a Kormányinfón

A kistelepülések gyógyszertárainak fenntarthatóságáról, illetve egy epilepszia elleni gyógyszerről is hangzott el kérdés a 2023.03.09-ei Kormányinfón.

hirdetés

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2023.03.09-ei Kormányinfón bejelentette, hogy a rezsiköltségek növekedése miatt a korábbi nyereség nem minden esetben teszi fenntarthatóvá a gyógyszertárak működtetését. Ezért kiegészítő támogatásban részesítik a kistelepülések gyógyszertárait, működésük biztosítására.

A gyógyszerellátással kapcsolatban az utóbbi időszakban tapasztalható gyógyszerhiány oka globális probléma, nem a lakossági felhalmozás következménye. Megemlítette, hogy a téli időszakban egy nem vényköteles, megfázás elleni készítményből hiány volt, melynek rendeződése után valóban többet vásároltak a termékből, de más gyógyszernél nem tapasztaltak ilyet.

Másik kérdésre válaszolva elhangzott: a Sanofi-Aventis hivatalosan is bejelentette, hogy a vigabatrin hatóanyag tartalmú, epilepszia ellenes készítmény hatóanyag-gyártási problémák miatt 2023.01.18. – 2023.06.30. között nem lesz elérhető. A hiány globális jellegű, egyedi behozatali forrásokat kell keresni, de sajnos egy idő után a külföldi raktárakból sem lesz beszerezhető. Ebben a helyzetben azt tudják tenni, hogy amennyi tartalék van, azt ebben az átmeneti időszakban a hazánkban West-szindrómában szenvedő kb. 60-70 gyermek számára tartják fenn. Az OGYÉI véleménye szerint a többi beteg ellátása alternatív kezelési módokkal megoldható, ezekről a neurológus szakorvosoknak kell döntenie.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Ajánlott cikkek