Hatodik alkalommal adták át a Richter Anna díjakat

Öt kategóriában, a szakmai zsűri véleménye alapján, és a legtöbb közönségszavazatot kapó csapat nyert csapatonként négymillió forintot pályázatuk megvalósításához. Mint már tavaly, idén is küldhettek be ötleteket a középiskolások is, és közülük került ki a közönségdíjas.

hirdetés

A pályázatok középpontjában a prevenció, edukáció a mentális és testi jóllétért

A verseny díjazottjainak pályamunkái jól leképezik napjaink alapvető problémáit: magas vérnyomás, elhízás, szorongás, depresszió, kiégés, mozgásszegény életmód. Ez csak néhány olyan probléma, amivel egyre több magyar küzd, és ezek a problémák a gyerekeket sem kerülik el. Az európai régióban a felnőttek 2/3-a és minden harmadik általános iskolás korú gyermek túlsúllyal vagy elhízással él. Az elmúlt években pedig a mentális zavarok is egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a 8-18 éves diákok körében. A WHO adatai szerint ez a probléma a világon minden 7. gyermeket érint!  Nem meglepő, hogy a pályázatok jelentős része is a lakosság mentális és testi jóllétéért szeretne tenni. Cikkünkben a közönség díjas, és az egészségügy területén dolgozó nyertes csapatokat mutatjuk be.

Közönségdíjas: Prevenció az új szenzáció

A Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium diákjai számára fontos, hogy az iskolában is mindenki jó érezze magát a bőrében. Céljuk a szülők, tanárok, diákok összefogásával egy széles körű társadalmi projekt elindítása olyan témákról, mely a diákokat is érinti, érdekli: szorongás, depresszió, lelki problémák, szerhasználat, önelfogadás, szexualitás. A programsorozat nyitánya egy egész napos PrevencióFeszt lesz, melynek fókuszában az önmagával egyensúlyban levő ember áll, aki észreveszi, ha kibillen egyensúlyából, és tudatosan tesz önmagáért. Ezt követően egy programsorozatot valósítanak meg az iskolában, melynek részei olyan előadások, ahol az előbb említett témákkal foglalkoznak. Hogy ne csak a saját közösségükre legyenek hatással, a prevenció fontosságáról a fiatalok zeneszámot is készítenek a fenti témákról, és az iskola médiacsapatának bevonásával, videóklip készítésével akarnak eljutni, korosztályuk nyelvén szólva, sok fiatalhoz.

Orvos kategória: Obezitás prevenció - nem elhízni könnyebb, mint lefogyni

Ezt az alapigazságot követve a Házi Gyermekorvosok Szövetsége országos prevenciós programmal segítené a szülőket és védőnőket a gyermekkori túlsúly korai felismerésében, és következményének elkerülésében. Hazánkban minden negyedik gyermek túlsúlyos, ennek következménye, hogy felnőtt korban cukorbetegek és szívbetegek lehetnek. A programban első lépésben megyénként 1-1, a fővárosban 2 házi gyermekorvost vonnának be a programba. Ők a SE Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikai részlegének Életmód Ambulanciájának a csapatától kapnák meg azt a szemléletbeli, kommunikációs, viselkedés változtatást támogató módszert, mellyel a programba bevont gyermekek hosszú távú egészségét, empatikusan, előítélet nélkül, hatékonyan tudják befolyásolni. A gyermekeket a szemléletváltásban segíti a SE Klinikája által, a gyermekek nyelvén megírt munkafüzet.

Gyógyszerész kategória: Egy fiatal gyógyszerész feljegyzései

A csapatot a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja és végzős hallgatói alkotják, és a gyógyszerészkar valamint a szakma hiteles bemutatását tűzték ki célul. Sajnos napjainkban ezt a hivatást egyre kevesebben választják, pedig a magasan képzett gyógyszerészek elengedhetetlen résztvevői egy sikeres társadalomnak. A díjazott csapat tagjai a probléma okát abban látják, hogy a fiatalok nem ismerik teljes egészében a gyógyszerészetben rejlő lehetőségeket. Hogy bemutassák a gyógyszerészi hivatás sokszínűségét, videósorozatot készítenek a leendő egyetemisták pontos tájékoztatására. Az ismeretterjesztő (10+1 YouTube) videókon keresztül a diákok átfogó képet kapnak majd a gyógyszerészképzésről, az oktatott tantárgyakról, a képesítés megszerzésének követelményeiről, és a diplomaszerzés utáni lehetőségekről. A csapat azt reméli, hogy saját tapasztalataik alapján szórakoztató és informatív formában tudják inspirálni a középiskolásokat, hogy pályaválasztásuk során gondoljanak a gyógyszerész szakmára is.

 Egészségügyi Szakdolgozó kategória: Lotilko Program - szülőklub podcast

A pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekek és fiatalok gondozása, szoros után követése intézményi keretek között nem valósítható meg. A kórházból hazatérve azonban a gyermek és a szülők számára is elengedhetetlen lenne a hosszú távú támogatás, amely az élhetőbb hétköznapok, egy boldogabb jövőkép felé emeli a családot. Az Egészséges Lelkű Ifjúságért - Pro Juventa Alapítvány komplex, hosszútávú, rendszerszemléletű és művészetterápiás hangsúlyú kezelési programot kínál krónikus, súlyos mentális problémákkal élő gyermekeknek, kamaszoknak és családjaiknak, 12 hónapon keresztül. Az alapítvány Lotilko Programjának köszönhető ingyenes szülőklubjai pedig igen nagy népszerűségnek örvendnek már 8 éve. A csapat által szervezett hiánypótló tematikus előadásokat szülők és szakemberek egyaránt látogatják. A profi szakemberekből (szakpszichológusok, művészetterapeuták, rekámszakemberek) álló, elhivatott csapat 10 részes szülőklub podcast sorozatot fog készíteni, mely sok, olyan kihívásokkal küzdő családot támogathat, akikhez személyesen eddig nem tudtak eljutni. A témák, amiket feldolgoznak majd: a családon belüli bántalmazás, az evészavarok, az önbántás, a függőségek. Ezen problémák megoldásához adnak hiteles információkat, és megbízható kapaszkodókat.

A zsűri tagjai voltak:

  • Beke Zsuzsa a Richter Nyrt. kommunikációs vezetője
  • Szily Nóra újságíró, pszichológus
  • Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő
  • Kertész Éva a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője
  • Barna István a SE. belgyógyász, nefrológus habilitált klinikai főorvos
  • Polgár Judit sakknagymester, a sakktörténet legjobb női játékosa

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Ajánlott cikkek