Klinikai gyógyszerészek a betegágy mellett

Klinikai gyógyszerész segíti a betegellátást szeptember óta a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán. Októbertől pedig a Sebészeti Klinikán is gyógyszerész felügyeli a gyógyszer logisztikai folyamatokat, illetve a betegek gyógyszerelését.

hirdetés

A gyógyszerészek így már kilenc klinikán vesznek részt a terápiás döntéshozatalban, felügyelik a gyógyszerelést és tanácsokkal látják el a betegeket. Szakértelmükkel hozzájárulnak a szakszerű, folyamatos, biztonságos és gazdaságos gyógyszerellátáshoz.

A kórházi gyógyszertár alaptevékenysége mellett a gyógyszerészek betegre szabott gyógyszerosztást és betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadást is végeznek már számos klinikán.  

A klinikai gyógyszerészek tevékenysége azzal kezdődik, hogy felveszik a fekvőbetegosztályra kerülő páciensek gyógyszeres anamnézisét, azaz összesítik, hogy a beteg otthonában milyen gyógyszereket szedett és milyen adagolásban.  

Az anamnéziskor már kiderülhet, hogy a beteg által eddig szedett gyógyszerek közül van-e olyan, amelyet a betegnek már nem, vagy más adagolásban kellene alkalmaznia. És az is, hogy szed-e olyan gyógyszereket, amelyeket nem szabad együtt alkalmazni. A klinikai gyógyszerész ezután a lázlapot átnézve, látja, hogy a betegnek milyen gyógyszereket rendelt az orvos. Javaslatot tehet egyes készítmények helyettesítésére, az alkalmazás vagy az adagok módosítására. Az orvosokkal való együttműködés révén a betegek terápiája optimalizálható, és csökkenthetők a gyógyszerelési hibák.

Az orvossal folytatott egyeztetést követően felügyelik a betegek gyógyszerelését és a gyógyszerek alkalmazását érintő előírások betartását az adott klinikán. A terápia áttekinthetőbb, követhetőbb lesz, és biztosított a gyógyszer útjának teljes ellenőrzése, a terápia elrendelésétől a tényleges gyógyszerbevételig. A klinikai gyógyszerész feladata a betegágy melletti tanácsadás is. A régi és új gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban hazabocsátáskor a klinikai gyógyszerész információkkal látja el a beteget, ezzel is hatékonyabbá téve a beteg-együttműködést és a gyógyszerbiztonságot. 

kulcsszó: betegágy, kórházi gyógyszertár, beteg-együttműködés, anamnézis, gyógyszerek helyettesítése, gyógyszerelési hiba, betegágy melletti tanácsadás, gyógyszer alkalmazás

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek