Megjelent a rendelet: kis patikákban nem szükséges a gyógyszerész jelenléte májustól

Telefonos tanácsadással is eleget tehetnek a szabályoknak.

hirdetés

Az új rendelet, amelyet a belügyminiszter hónapokig tartó vita után, a Magyar Gyógyszerész Kamara ellenkezése ellenére is kiadott, a Magyar Közlöny 2024. február 6-ai számában jelent meg, és lehetővé teszi, hogy a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárakban nem kell gyógyszerésznek jelen lennie, kivéve, ha a gyógyszertár gyógyszer készítését, vizsgálatát vagy fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását és kiadását is végzi.

A rendelet szerint elegendő, ha a gyógyszerész távközlési eszközökön keresztül, 15 percen belül elérhető, és képes távolról bekapcsolódni a gyógyszertári feladatok ellátásába, beleértve a felvilágosítást és tájékoztatást. A gyógyszertár üzemeltetője felelős a szükséges személyi és technikai feltételek megteremtéséért. Távolról történő felügyelettel lesznek képesek a gyógyszerbiztonsági ellenőrzésekre, figyelmeztetve a különböző nevű, de azonos hatóanyagú gyógyszerek egyidejű szedésének kockázataira.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már a kezdetektől fogva bírálta a tervet, de úgy tűnik, a minisztérium figyelmen kívül hagyta ezeket a kifogásokat.

Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerint a gyógyszerész nélküli gyógyszertárak működtetése elfogadhatatlan, mivel ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági aggályokat vet fel. Az intézkedés azonban jelentős megtakarítást jelenthet a gyógyszertárak számára, különösen a több helyszínen működő vállalkozások esetében, amelyek így csökkenthetik költségeiket.

A kamara szerint a tervezet elsősorban a nagy gyógyszertári láncoknak kedvez, miközben azt hivatott segíteni, hogy a vidéki gyógyszerellátás könnyebb legyen. A szabályozás nem tesz különbséget a gyógyszertárak között, melyek közül egyesek rendszeresen, míg mások csak hetente néhány órára állnak rendelkezésre.

A szakmai testület már 2020 elején javaslatcsomagot nyújtott be, amely javíthatta volna a kis településeken élők gyógyszerellátását, többek között mozgó gyógyszertárak, házhoz szállítás és „gyógyszerszobák” létrehozásával. Ezt a javaslatot azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem vitatta meg a kamarával.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek