Miért jó vidéken gyógyszerésznek lenni?

Köztudott, hogy a vidéken kb. 600 ezer ember él olyan településen, ahol nincs gyógyszertár, vagy fiókpatika. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a sokszor nehéz feltételek ellenére van, ahol új fiókpatika nyílik, és vannak olyan gyógyszerészek, akik nem szüntetik meg a fiókgyógyszertárukat.

hirdetés

Nem véletlenül Poroszló település Írisz gyógyszertára volt az idei XVIII. Országos Patikanap megnyitójának a helyszíne, hogy jobban hangsúlyozzák a vidéki gyógyszerész szerepét. Mivel az egészségügy forráshiánnyal küzd (nemcsak anyagi, hanem szakember hiánnyal is), sok kis településen nincs állandó orvos, a helyettes orvos is heti 2-szer, 3-szor jön, siet át a másik településre, így nincs mindig elég ideje a betegre. Egy falusi gyógyszerész szerepe - aki sokszor hátrányos helyzetű kistelepülések fiókpatikájában is dolgozik - teljesen más, mint a városokban dolgozóké, ahol az emberek könnyeben férnek hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz. És a gyógyszerész megbecsültsége, és elfogadottsága is jelentősebb. Az emberek is sokkal elfogadóbbak pld. a helyettesíthetőség területén, és a bizalmuk is nagyobb, sokszor hoznak zárójelentéseket, hogy értelmezzék azt, és elfogadják azt is, ha azt ajánlják nekik, hogy az adott panasszal orvoshoz kell fordulni. A gyógyszerészi esküben arra kötelezik el magukat a gyógyszerészek, hogy a beteg egészségét minden elé helyezik, akár a saját anyagi érdekei elé is. Ha egy kistelepülésen dolgozó gyógyszerész nem így végzi a munkáját, és a hozzá fordulók észreveszik, hogy csak a saját anyagi érdekeit tartja szeme előtt, akkor hamar elveszíti az ott élők bizalmát. – nyilatkozta Dr. Sass Pál, az MGYK Heves megyei elnöke.

Miért fontos egy vidéki településnek, hogy legyen gyógyszertára?

Ezt erősítette meg Bornemisza János, Poroszló város polgármestere is. Rangot ad egy településnek, hogy milyen intézményrendszere van, az embereknek pedig maga az élet. Történelmi tapasztalat, hogy a két világháború után azok a települések tudtak megmaradni, akik ki tudták alakítani saját intézményrendszerüket: iskola, orvosi rendelő, patika. A gyógyszerész és a patikába betérők közötti személyes emberi kapcsolatra hívta fe a figyelmet, így lehet a prevenciót megvalósítani. Az a megbecsülés, és a tájékoztatás, amit a beteg emberi hangon kap a patikustól, gyakran jobb gyógyszer, mint az a csepp, tabletta, melyet a panaszaira kap.

Új fiókgyógyszertár Borotán

Júniusban fiókgyógyszertárat avattak a Bács-Kiskun Megyei Borotán. Ötvenöt évig szolgálta a borotaiakat Dr. Farkas István gyógyszerész, aki tavaly márciusban elhunyt. Így a gyógyszereiket másutt kellett kiváltania a borataiaknak. „Megcsillant a szemünk” ahogy a megnyitón helyi polgármester beszédében visszaemlékezett, amikor néhány hónappal ezelőtt Dr. Lentner Dóra gyógyszerész asszony megkereste képviselő-testületüket azzal a szándékkal, hogy egy fiókgyógyszertárat szeretne nyitni Borotán. A falu vezetője hangsúlyozta: Borota életében nagyon sokat számít, hogy helyben milyen szolgáltatások találhatók meg. Tóth Renáta polgármester kiemelte: az egyik ilyen fontos szolgáltatás a gyógyszertár, amivel most egy munkahelyet is teremtettek, hiszen egy borotai lakos, szakasszisztens dolgozik majd a fiókpatikában. Alig három hónap alatt jutottak el addig, hogy kinyithasson a Szent Lukács fiókgyógyszertár, amihez természetesen összefogás is kellett. A patikus köszönetet mondott munkatársainak is, akik Rém és Hercegszántó után, mostantól Borotán is szolgálják a lakosságot.

Milyen támogatást kaphatnak a kistelepüléseken fiókgyógyszertárat működtető patikák?

Az állam is támogatja a kistelepüléseken fiókgyógyszertárat működtető gyógyszertárakat. A Magyar Közlöny ez évi 81. számában június 2-án, a gyógyszertárak rezsikompenzációjával kapcsolatban megjelent egy kormányrendelet és egy kormányhatározat. A kormányrendelet alapján a fiókgyógyszertárral is rendelkező, működési célú támogatásban részesülő gyógyszertárat működtető vállalkozás, ha a 2022. I. félévében számított árréstömege nem haladta meg a 9 millió forintot, egyszeri alkalommal fiókgyógyszertáranként 90 ezer forint támogatásban részesül, ha azt az elsőfokú állami adóhatóságnál kérelmezi. A támogatás abban az esetben vehető igénybe, ha a fiókgyógyszertár egész évben biztosítja a lakosság gyógyszerellátását. A kormányhatározatban a kormány felkérte a pénzügyminisztert és a belügyminisztert, hogy ehhez biztosítsa a 130,4 millió forint többletforrást az idei költségvetésben.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgyk.hu

Magyar Közlöny 81. szám

baon.hu

Ajánlott cikkek