Módosult a hazai gyógyszergyártókat érintő, extraprofitadóról szóló rendelet

A gyógyszergyártók továbbra is kötelezettek különadó, extraprofitadó megfizetésére. A speciális szabályok miatt azonban a gyártók nem járnak rosszabbul a 2024. 01.26-tól életbe lépett módosítások nyomán.

hirdetés

Mi volt a Pénzügyminisztérium célja a módosítással?

A módosításról a Pénzügyminisztérium közleményében azt írta: a kormány célja az, hogy segítséget nyújtson a gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse a számukra.

2024. január 1-től lépett hatályba az Európai Unió területén is a globális minimumadó (15%), mely csak az évi 750 millió EUR-t meghaladó bevétellel rendelkező vállalatokat, cégeket érinti, azaz árfolyamtól függően 280-300 milliárd forint fölötti éves bevételt produkáló vállalatokat. A szabályozás szerint ez abban az esetben érvényes, ha az adott vállalat bevételei az elmúlt négy adóévben legalább kétszer elérték vagy meghaladták ezt az értéket. Amennyiben az adott országban a nyereségadó alacsonyabb, mint a 15% (mint hazánkban is), az adott országban az ilyen bevételű cégeknek is be kell fizetnie a globális minimumadót.

Az elmúlt évben a kormánynak sikerült elérnie tárgyalásai során, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is - mint például a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék - beszámítson a globális minimumadóba, ezáltal ne romoljon az ilyen nagyságrendű magyar vállaltok versenyképessége. Most ezt egészíti ki a rendelet a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba.

A gyártói extraprofitadó alapja a helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származik. Ez a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba. A gyógyszeripari különadó a készítmény és alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerint az éves nettó árbevételre kerül kivetítésre. A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek.

A megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg. 

Megszólalt a Richter is az adómódosításokról

A gyártó maga is értelmezi a változásokat és igyekszik tisztázza a helyzetet, amely szerint 2024. adóévre vonatkozóan gyógyszergyártói extraprofitadó és gyógyszergyártói különadó megfizetésére is kötelezett.

 A Társaság 2024-ben várhatóan nagyságrendileg 8 milliárd forint extraprofit adót fog fizetni, mely már beszámít a globális minimumadóba. Így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül további terhet nem fog jelenteni. A gyógyszergyártói különadó és az extraprofitadó kötelezettségének csökkentésére ugyanakkor van lehetőségük, például kutatás-fejlesztési kiadásokkal, ami a Richternél egyébként is erős. Ennek értéke és a tárgyeszközök beszerzése után legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt tudnak érvényesíteni.

A rendelet bonyolult szövegéből tulajdonképpen az olvasható ki, hogy a gyógyszercégek adóterhelése nem változik, viszont a beszámolójuk szempontjából előnyös módosításokhoz jutnak.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

index.hu

portfolio.hu

ado.hu

Ajánlott cikkek