NEAK közlemény a gyógyszerek „brutális” áremelésével kapcsolatosan

A közlemény szerint minden alapot nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, ami arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse.

hirdetés

A NEAK 2022.08.17-én közleményt adott ki a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként nevezett gyógyszerek „brutális” áremelésével kapcsolatosan.

A közlemény szerint minden alapot nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, ami arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse. Károsnak tartja a napi.hu „Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől” c. cikkében megjelent állításokat és elhatárolódik tőlük.

A NEAK – félévenkénti jogszabályi kötelezettségének eleget téve – az LMWH, kis molekulasúlyú heparin készítményeknél (különböző hatáserősségű előretöltött fecskendőjű 10x injekciós készítményeknél) is felülvizsgálta, hogy a csoportba tartozó készítményeknél azonos összegű társadalombiztosítási támogatás járjon mindegyik készítményre.

A NEAK weboldalán közzétette az előzetes változásokat, mely szerint, hogy csak a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, átlagban 5-10 százalékkal. Azonban még ez is módosulhat, amennyiben a cég még 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújt be, ebben az esetben nem változik a térítési díj.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja. A felelős költségvetési gazdálkodás biztosítása mellett, a betegeknek a legnagyobb forgalmú készítmények tekintetében legfeljebb ugyanannyit kell fizetnie, mint a korábbi időszakban, árcsökkenés esetén akár még kevesebbet is.

A megjelent cikkel ellentétben tehát nem lesz brutális áremelés októbertől.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

NEAK

Ajánlott cikkek