Richter Anna díj

A Richter Gedeon Nyrt. ötödik éve hirdette meg az indulás pillanatától hatalmas népszerűségnek örvendő pályázatát, amelyre idén már az újonnan létrehozott "junior" kategóriában középiskolások és felsőoktatásban tanulók is küldhettek be ötleteket. Közel kétszáz pályázat érkezett az oktatás, az egészségügy és gyógyszerészet területén fejleszteni, jobbítani vágyó, lelkes csapatoktól.

hirdetés

Mit vártak a zsűritagok a pályázóktól?

A zsűri tagjai olyan újszerű, megvalósítható ötleteket kértek a pályázóktól, amelyek kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy egészségügy színvonalához, fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyítő, minőségi változást hoznak a hétköznapokban. A zsűri által díjazottak a projektjük megvalósításához négy millió forintot kapnak.

Hol lehet megnézni döntős pályázatokat és szavazni?

A Richter Anna Díj pályázatára benyújtott tizenöt, döntőbe került művet a nagyközönség 2023. február 13-án ismerhette meg. Ettől az időponttól kezdve egy hónapon át, március 12-ig megtekinthető a döntős csapatok bemutatkozása a www.richterannadij.hu oldalon. Az orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó, gyógyszerész és junior kategória egy-egy projektjére lehet szavazni, és részt lehet venni a Richter Anna Díj nyereményjátékán is. A tét nem kicsi, hiszen az online szavazással dől el, hogy az öt pályázati kategóriában a zsűri által kiválasztott egy-egy díjazott mellett melyik lesz az a hatodik csapat, amelyik a díjjal járó négymillió forintos összegből valósíthatja meg ötletét.

Röviden bemutatjuk a három, gyógyszerész kategóriában indult döntős pályázatot

  • "A TUDÁS GYÓGYÍT" pályázatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a kontrollálatlanul szedett, recept nélküli gyógyszerek és étrend-kiegészítők (ez évente több, mint 1 kg/fő) következménye a súlyos veseelégtelenség, melyben hazánkban másfél millió ember szenved. A csapat vezetője Dr. Szabó Alexandra klinikai gyógyszerész, aki már több, mint öt éve dolgozik a Szent Margit Kórház Nephrológiai Osztály és Művese Állomásán, ahol mostanra egy jól összeszokott szakmai közösség tagjaként vesz részt a betegek egyéni terápiájának optimalizálásában. A csapathoz osztályvezető főorvos, szakorvos, ápoló és szociális munkás is csatlakozott. Együtt megtesznek mindent, hogy pácienseik életminősége javuljon. Projektjük fő célkitűzése egy komplex edukációs program megvalósítása oktatófilmekkel, írásos tájékoztató anyagokkal és közösségszervezéssel. Hosszútávú terveikben szerepel, hogy - a vesebetegségek megelőzésére fókuszálva - széles körben is terjesszék a veséink egészségégének megőrzésével kapcsolatos, hiteles információkat.
  •  A „VÁROM” projekt megálmodóit elsősorban az interneten található bizonytalan tartalmak indították arra, hogy egy olyan hiánypótló felületet tervezzenek, amely az internethasználók részére hiteles információval szolgál a gyógyszerszedésről a családalapítás minden fázisában. A projekt keretében gyógyszerész (Dr. Tiszai Zita kórházi-klinikai szakgyógyszerész, csapatvezető), szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos, védőnő, valamint online egészségkommunikációs szakember és egészségügyi szervező összefogásával naprakész írott, és videós edukációs tartalmak készülnek. Az egyedülálló információs oldalt az intima.hu női egészségportálon „Gyógyszerész válaszol” rovat teszi majd teljessé. Cél, hogy minden várandós rátaláljon az általa keresett hiteles szakmai ajánlásra. Ebben számítanak a védőnői szolgálat segítségére.
  • A „HISZÜNK A TRADÍCIÓBAN ÉS A CSALÁDI ÖSSZEFOGÁSBAN!” pályázat egy háromgenerációs családi patika pályázata. Csapatvezető: Dr. Szalay Annamária. Küldetésüknek tekintik e hiányszakma népszerűsítését Karcagon, a felnövekvő generáció körében. Célul tűzték ki a pályaválasztás előtt álló, az egészségügy kihívásai és szépségei iránt érdeklődő fiatalok számára pályaorientációs napok szervezését általános iskola végzős évfolyama, illetve a középiskolások körében. Projektjük részeként a gyógyszerkészítés régi miliőjének bemutatása mellett egy modern tanlaboratóriumot alakítanak ki, ahol az érdeklődő fiatalok izgalmas bemutató órákon maguk is kipróbálhatják a különböző készítmények elkészítését szakemberek segítségével. Aki pedig nem tud személyesen elmenni a patikába, azok a csapat által készített, szakmailag hiteles kisfilmeken keresztül ismerhetik meg az egyes gyógyszerformákat a helytörténeti és egyben gyógyszerésztörténeti emlékek feldolgozásával együtt.

Mikor tudhatjuk meg, hogy kik nyerték meg a zsűri és a közönség díját?

A közönségdíj sorsa 2023. március 12-ig a szavazók kezében van. Március 22-én ünnepélyes díjátadó gála keretében derül fény a nyertesekre.

--------------------------------------------------------------------------------

Cikkünk publikálása óta az eredményhirdetés megtörtént.
A "Gyógyszerész kategória" nyertes pályázata: "A TUDÁS GYÓGYÍT".
Csapatvezető: Dr. Szabó Alexandra. Csapattagok: Dr. Dolgos Szilveszter, Dr. Várady Tímea Eszter, Országh Katalin, Ander Magdolna

Munkájukhoz gratulálunk!

 

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Ajánlott cikkek