Rövid riport El Koulali Zakariással

Az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás volt a vendége 2023.03.16-án a „Jó reggelt Magyarország” hírműsornak. Három nagy kérdéscsoport képezte a beszélgetés tárgyát: a gyógyszerhiány, a kistelepülések gyógyszertárainak támogatása, és a törökországi földrengés áldozatainak megsegítése.

hirdetés

Hogyan sikerült a gyógyszerhiányokat (láz- és fájdalomcsillapítók, antibiotikum) kezelni?

Nehéz időszakon vagyunk túl, nemcsak mi, hanem egész Európa, az egész világ. A hatóanyagok gyártásának egy részét Ázsiába szervezték ki. Amennyiben ott probléma keletkezik, ez globális szinten érezteti hatását. Energiaválság és háború van, ami miatt alapanyag beszerzési problémák alakultak ki. Emellett kapacitási problémák is felléptek, hogy a megnövekedett igényeket kielégítsék. A hatóságok, a gyógyszerpiaci szereplők (gyártók, nagykereskedők) együttműködésére volt szükség.

Magyarország kedvező helyzetben volt, mert a metamizol hatóanyag tartalmú fájdalom- és lázcsillapító - amely felnőttek és gyerekek számára is alkalmazható - rendelkezésre állt. Sikerült külföldről egy nagyobb mennyiséget, kb. 50 000 db lázcsillapító szirupot beszerezni, amelyre egy sérülékeny populációnak, a kisgyermekeknek volt szükségük. Összefogással, kemény munkával helyzetet stabilizálni tudták. Ugyanígy történt az antibiotikumok terén is.

Gyógyszerhiány mindig van, az OGYÉI az erre vonatkozó listát folyamatosan frissíti. A legfontosabb, hogy nem maradt el kezelés, sem kórházi, sem járóbeteg szinten. Szükséges esetén az orvos alternatív terápiát alkalmaz, más gyógyszerre állíthatja át a beteget, vagy a gyógyszertárban a gyógyszerész helyettesítő készítményt tud ajánlani. A tiszti főgyógyszerész kéri, hogy a betegek fogadják el ezeket a helyettesítő gyógyszereket, mert a helyettesítő készítmény szedése sokkal jobb, mint a terápia megszakítása. A sajtóban elterjedt, hogy 30 éve nem volt ilyen gyógyszerhiány-hullám Európában. A tiszti főgyógyszerész szerint azonban ez általános, a betegek füle viszont jobban ki van hegyezve a témára a híreket hallgatva. Azt nem lehet mondani, hogy sokkal nagyobb gyógyszerhiány van, mint eddig volt.

A kistelepülések gyógyszertárainak támogatása fontos az energiaválság kapcsán, hiszen bástyát jelentenek az ellátásban

Magyarországon kb. 3000 gyógyszertár működik, 160 000 óra/hét a nyitva tartott órák száma. Így ez egy jól elérhető terület a magyar egészségügyben, ahol jól képzett szakemberek dolgoznak. A kormányzat igyekszik ehhez minden segítséget megadni. Létezik egy régóta élő, ún. működési célú támogatás, amely kb. 1 milliárd forintot jelent évente a kistelepülések gyógyszertárainak.

Gyógyszerszállítmány Törökországba, a földrengés-károsultak megsegítésére

Február elején hangzott el a gyógyszer küldésére vonatkozó kormányzati információ és kérés a török földrengés-károsultak javára. Nagyon meglepő, hogy első szóra sok, nagylelkű adomány gyűlt össze. „Csak” az OGYÉI koordinálásával 15 000 doboz gyógyszer kerülhetett átadásra, 25 millió Ft értékben. A török fél jelzése az volt, hogy az intenzív terápiában használt alapkészítményekre lenne szükségük: fájdalomcsillapítók, helyi érzéstelenítők, szteroidok, szívgyógyszerek, alap infúziók. Ezek a gyógyszerek kerültek az adományba.

Mindez jól mutatja, hogy az egész gyógyszerellátási szektor nagyon elhivatott, minden résztvevője az embereket szolgálja.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

Jó reggelt Magyarország! hírműsor

Ajánlott cikkek