Sok patikát érinthet egy rendelet

2025-től csak olyan gyógyszerész vezethet patikát, akinek gyógyszertár-üzemeltetési szakvizsgája van.

Az óév egyik utolsó Magyar Közlönyében jelent meg egy Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által jóváhagyott rendelet, amely két jelentős változást hoz a gyógyszerészek életében. Egyrészt meghatározza azt, hogy mely szakvizsga fogadható el a gyógyszertárvezetéshez, másrészt átalakítja a gyógyszerészi szakképzés rendszerét – mondta a VG-nek Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

A jövőben a korábbi nyolc szakirány helyett már csak három szakirányra lehet jelentkezni az orvosegyetemek gyógyszerészképző karain. A háromból a gyógyszertár-üzemeltetés és -vezetés szakirányhoz rendelnek kompetenciát is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 2025. január 1. után gyógyszertárat akar vezetni, ahhoz megfelelő szakvizsgával kell rendelkeznie.

Marjai Tamás emlékeztetett, 2015. július 1-jén lépett hatályba a gyógyszer-gazdaságossági törvény azon rendelkezése, mely szerint csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező gyógyszerészek vezethetnek közforgalmú és intézeti gyógyszertárat. Ugyanakkor a rendelet a törvény megalkotása után csak több mint hat évvel később jelent meg. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke arra számít, hogy 2025. januárban minden gyógyszertár meg fog tudni felelni a szakképzettséggel kapcsolatos előírásoknak. Hankó Zoltán hozzátette: nem volt egyszerű az elmúlt két évtized, amíg a szakgyógyszerészi kompetenciarendezésben idáig eljutottak, de szükségesnek tartja az EMMI-rendelet további módosítását: többek között korrekcióra szorul a gyakorlati képzőhelyek akkreditációja is.

A témával kapcsolatos további, pontos részletekért tekintse meg Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész írását a "Patikai gyakorlat" című rovatunkban >>

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg.hu

Ajánlott cikkek