XVIII. Országos Patikanap – 2023. június 7-én

A hagyományoknak megfelelően június első szerdáján kerül sor az Országos Patikanap központi, ünnepélyes megnyitójára a heves megyei Poroszlón, az Írisz Patikában.

hirdetés

Az idei patikanap mottója: „Gyógyszertárak a biztonságos terápiáért”. Ezt jelzik a hivatalos megnyitó nap előtti napon a megszokottól eltérően, Budapesten, a SE Gyógyszerésztudományi Karának Hőgyes Endre utcai előadójában megrendezendő szakmai program előadásai is. A felkért előadó az MGYT, GYTK, és a Kamara képviselői mellett az Országos Vérellátó Szolgálat képviseletében Dr. Nagy Sándor. Az OVSZ részvétele a XVIII. Országos Patikanapon ahhoz a megállapodáshoz kapcsolódik, melyet a közelmúltban az OVSZ főigazgatója és az MGYK elnöke írt alá. A megállapodás szerint a gyógyszertárak részt vesznek a potenciális véradók helyes gyógyszerhasználati ismereteinek a megszerzésében és közreműködnek a véradók toborzásában is.

Hogyan valósulhat meg az OVSZ-szel kötött megállapodás?

Erre rögtön jó alkalom lesz a hivatalos megnyitó napján történő önkéntes véradás lehetősége. A poroszlói Írisz Patika vezetője már felajánlotta, hogy részt vesz a véradásban. Várják a kollégák és a meghívottak jelentkezését is, kb. 30 véradóra számítanak.

Miért esett a választás a poroszlói Írisz Patikára?

Egyik szempont az volt, hogy a gyógyszertár önálló családi patikaként működjön. Az Írisz patika mellett az is érvként szolgált, hogy pont nemzedékváltás történik a gyógyszertár vezetésében. Egy nyugdíj előtt álló személyi jogos gyógyszerész és a patika működtetését átvevő fiatal gyógyszerész együtt vállalták a megnyitó megrendezését. Ezzel a választással azt szeretnék bemutatni a kollégáknak, hogy az idős és a fiatal gyógyszerészek együttesen megoldhatják a generációváltás kérdését. A patika megújult, modern, a mai kornak megfelelő arculatú officina került kialakításra, és az a szemlélet, ami a patikában uralkodik, már inkább a fiatal kollégát jellemzi.

Milyen szabad programok lesznek a Patikanapon?

Ahogy az előbbi években, most is lehetőség lesz MÁÉSZ szűrőbuszán 80 ember számára szűrővizsgálatokon részt venni. A Debreceni Látássérültek Egyesülete is jelen lesz, és különböző bemutatókat tartanak, például vakvezető kutyákkal, amelyek megértethetik velünk, hogy milyen látássérült emberként élni világunkban. Kispályás gyermekfoci torna is megrendezésre kerül. A sok és színes program vonzó egész Poroszló és a környékbeli települések minden lakosa számára, az ígéretek szerint nagyon sokan eljönnek. A szűrőbuszon zajló szűrésekre már regisztrálta a résztvevőket a helyi gyógyszerész.

A teljes programtervezet itt tekinthető meg >>

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

MGYK

Ajánlott cikkek