Peren kívüli egyezség kórházakkal

A "fideszes kórházak politikai kárpótlással" címen a Népszabadságban megjelent cikkben Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára elismerte, hogy a kárpótlandó intézmények "a kormánypártok mentén érintett kórházak".

Mindkét lap felsorolja a négy intézményt: a Pándy Kálmán Kórház Gyulán, az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet Hódmezővásárhelyen, a Kenézy Gyula Kórház Debrecenben és a Keszthelyi Városi Kórház.

Az egészségügyi tárca helyettes államtitkára mindkét lapban elmondta: a kórházi konszolidációs programból kiemelve, külön egyeznének meg azokkal az intézményekkel, amelyek a Molnár Lajos-féle ágyszámkarcsúsítás miatt perlik az államot. A Legfelsőbb Bíróság hiába adott helyt panaszuknak, mégsem kaphatták vissza ágyaikat, mert az azóta hatályba lépett jogszabályváltozások miatt arra már nem volt lehetőség.

A Magyar Nemzetnek Cserháti Péter úgy fogalmazott, hogy a négy intézmény 10 milliárd forintot szeretne kapni.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet is emlékeztet arra, hogy az ágyszámcsökkentést 54 intézmény támadta meg, és a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt indult valamennyi pert megnyerte az egészségügyi miniszter. Ezután tíz esetben kértek rendkívüli perorvoslatot a kórháztulajdonosok az ágyszám csökkentése miatt. A Legfelsőbb Bíróság két esetben elutasította a kérelmezőket, hat esetben hatályon kívül helyezte az ágyszámcsökkentésről szóló döntést, két esetben pedig új eljárást kellett lefolytatni.

Szerző:

PHARMINDEX Online